Antena Căutare

Traian Basescu: "Cu certitudine mergem la Referendum"

Traian Basescu sustine o conferinta de presa, vineri seara, la Palatul Cotroceni, dupa suspendarea sa din functia de presedinte.

"Observ un salt calitativ apreciabil in clasa politica. V-as ruga sa va aduceti aminte ca in 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, iar astazi cu numai 256. Probabil daca as avea un al treilea mandat nu ar reusi. Dar sa vedem daca il termin si pe asta."

"In conformitate cu art 146 litera e din Constitutie, am depus cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala cu Parlamentul. Nu tin de scaun, dar ca si in 2007 cand am atacat hotararea de suspendare si acum am obligatia ca presedinte sa epuizez toate solutiile constitutionale pentru descrierea unui abuz de acelasi tip ca cel din 2007."

"Concluzia ramane aceeasi, mergem la referendum, dar am obligatia sa probez ca am utilizat toate instrumentele ca o suspendare abuziva sa nu se produca"

"Marele argument al suspendacilor este legat de faptul ca nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifica suspendarea presedintelui care are mandat fix de cinci ani in urma alegerilor castigate. Daca iti asumi alaturi de Guvern si trecerea cu tara prin criza, este greu sa ramai la 51%. De aceea, aceasta abordare e complet falsa, mandatul presedintelui e pentru cinci ani."

"As face o observatie care e si miezul acestei actiuni la CCR. Conflictul juridic izvoraste din natura articolului 95 din Constitutia Romaniei, care spune clar: in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile constitutiei, presedintele poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna."

"Nu exista nicio acuzatie legata de fapte, ci doar de declaratii. Constitutia spune foarte clar fapte grave. Formularea e de natura sa asigure stabilitate functiei prezidentiale daca presedintele nu savarseste fapte grave, abuzuri, precum trimiterea unor decrete care nu stabilite a fi reglementate prin decrete."

" Nu exista asemenea fapte de abuz in mandatele mele iar declaratiile, toate, asa cum au fost analizate de CCR in timpul acesta foarte scurt, nu releva niciuna fapte grave in intelesul Curtii. Acesta este fundamentul conflictului juridic semnalat. La niciuna din declaratiile reclamate de catre USL CCR nu a constatat ca s-ar constitui in fapta grava de incalcare a Constitutiei."

"In declaratiile care s-au facut azi in Parlament, nu am gasit de asemenea nici o acuzatie pentru fapte ale presedintelui, ci doar false imputari, false reprosuri care daca ar fi luate in consideratie de un presedinte ar face din presedinte un presedinte mut."

"Nu voi mai candida vreodata la functia de presedinte al Romaniei."

Intrebat despre relatia cu Ponta, Basescu a raspuns: "Acest om minte cu o senitatate incredibila. In seara aceasta explica cum s-a aflat la Bruxelles pe 28 si constatand ca nu a venit presedintele mi-a cerut un mandat, dupa ce incepuse consiliul. Eu nu am plecat dintr-un singur motiv: din ordinul premierului Ponta, ministerul de Externe a refuzat sa transmita nominalizarea presedintelui pentru Consiliul European. Nu aveam cum sa ajung acolo sa generam o poveste urata pentru Romania. Cred ca Ponta nu o sa poata fi un politican, pentru ca are impresia ca in politica se poate minti cu seninatate. Poate va spune cum a fost si cu masterul de la Catania, asta voiam eu sa spun cu dottore."

"Vedeam in declaratiile domnului Ponta ca nu stiu ce politiceni au facut ce au facut. E incredibil. Statele care au reactionat au la Bucuresti ambasade, nu are nimeni nevoie de indrumarea unui europarlamentar roman. Reactiile din capitale sunt generate de informatiile transmise de ambasadele de la Bucuresti. Garantez sub cuvant de onoare ca nu am contactat niciun politician, ca nu m-am intalnit cu ambasadele UE inainte de declansarea procedurii, nu am deschis subiectul, nu am discutat cu niciun ziarist strain, desi am avut solicitari cum nu am avut de cand sunt presedinte. Eu apreciez ca suspendarea presedintelui e o problema a noastra. Functionarea institutiilor e si o problema a UE pentru ca nu exista angajament international mai important decat functionarea statului de drept. La valori, la functionarea statului de drept, UE e extrem de sensibila".

FOTO: Intact Images

Manifestantii din Piata Universitatii sarbatoresc suspendarea lui Traian Basescu... Basescu a sesizat Curtea Constitutionala ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x