Căutare Live

Traian Băsescu, mesaj clar înainte de votul din Parlament: ”Dacă Guvernul trece, Orban devine unul dintre politicienii cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat deja preşedinte”

Fostul preşedinte Traian Băsescu face o analiză referitoare la votul de învestire a Guvernului, care are loc luni, spunând că dacă Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Klaus Iohannis poate fi declarat Preşedinte al României încă de azi.

LIVE TEXT | Guvernul Orban! Azi e votul pentru investire! Ce se va întâmpla în Parlament. Aici ai toate detaliile și reacțiile

O situaţie extrem de fluidă care poate avea orice deznodământ. Dacă Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat Preşedinte al României încă de azi.

Dacă Guvernul nu primeşte un vot de învestitură azi, lucrurile se complică, Orban devine vinovatul de serviciu, iar marşul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la „regimul de croazieră” la viteză de siguranţă pe un drum forestier. Misiunile imposibile sunt inventate pentru a fi îndeplinite. Succes, Orban!”, conchide fostul, preşedinte la finalul unei analize pe tema şanselor Guvernului Orban la votul din Parlament, intitulată ”Orban – Misiune imposibilă!”.

El subliniază că luni, PNL-ul are proba de foc a votului din Parlament.

”Întrebările hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru guvern? Cu tot optimismul afişat public de Ludovic Orban, este greu să existe suficienţi trădători la PSD pentrtu a fi supliniţi Ponta şi ai lui. Simplul motiv că partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasă guvernul Dăncilă au, acum, interese divergente faţă de momentul moţiunii de cenzură, se constituie într-un obstacol major pentru instalarea guvernului Orban. Dar, şi dacă Orban ar reuşi să adune voturile în cvorum, marea problemă este cum ar reuşi să guverneze cu o susţinere atât de mozaicată în Parlament”, scrue fostul preşedinte.

El afirmă că PMP – va vota guvernul Orban pentru simplul motiv că atitudinea va fi consecventă cu ceea ce parlamentarii PMP au făcut de la alegerile parlamentare din 2016 şi până acum, iar USR va vota în favoarea guvernului Orban, cu menţiunea că ar putea să apară şi mici defecţiuni, problema USR fiind că ar putea să piardă câteva voturi în Parlament din cauza alianţei cu Tăriceanu şi a divergenţelor interne.

În cazul UDMR, Traian Băsescu spune că este greu de anticipat atitudinea la acest stadiu.

”Tind să cred că îşi vor împărţi voturile dacă va fi cvorum, urmând să acorde susţinere pentru următoarea nominalizare, când vor avea un protocol clar cu guvernanţii, consideră fostul preşedinte.

ALDE este definit ca ”un partid de fripturişti, care au decis să se agaţe de pantalonii doamnei Turcan şi de fusta domnului Orban, pentru a mai fi transportaţi o dată în parlament”, dar care va vota în mod cert pentru Guvernul Orban.
”Minorităţile vor furniza cam 14 voturi pentru guvernul Orban – achiziţionate pentru simplul motiv că aici sunt suficiente câteva milioane pentru „acţiuni culturale”, de menţinere a culturii, obiceiurilor şi năravurilor minorităţilor din Parlamentul României. Pro România – partidul care, dacă votează instalarea guvernului, va rămane în istoria PSD ca fiind definiţia „potăii” care muşcă mâna care l-a hrănit. Cu siguranţă, Ponta nu are complexe. La el, contează ce primeşte la schimb (preţul). Marea problemă este cu Tudose şi ai lui, care, în interiorul Pro România, sunt altceva decât Ponta şi ai lui. Viitorii „foşti pesedişti” care, constatând că PSD nu mai are 44%, îşi fac socoteala că ar putea deveni peste noapte „os de Brătieni” la schimb cu garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL. Aici, Orban poate găsi câţiva „adevăraţi liberali” care să voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi însă suficienţi pentru a compensa golul produs de Pro România”, afirmăBăsescu în finalul analizei.

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului Orban.

Guvernul PNL este susţinut de USR, PMP, ALDE, UDMR, formaţiuni cu care Ludovic Orban a încheiat acorduri politice.

Partidele care susţin învestirea Guvernului au împreună 225 de parlamentari, însă este nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul să fie învestit. Duminică, Ludovic Orban a anunţat, însă, că se bazează pe 237 - 243 de voturi, iar negocierile vor continua până la ora votului.

Citește și
colaj de imagini cu dani mocanu in masina si langa
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu loredana chivu imbracata in negru si alb
Loredana Chivu, a 14-a oară pe mâinile medicilor după operația nereușită la posterior. Ce sumă fabuloasă plătește pe tratament
Loredana Chivu, a 14-a oară pe mâinile medicilor după operația nereușită la posterior. Ce sumă fabuloasă plătește pe tratament
Mai multe articole

PSD şi Pro România au anunţat că nu participă la şedinţa de plen, fiind de datoria celorlalte partide să asigure cvorumul şedinţei şi voturile.

Sursa : news.ro

Alegeri prezidențiale 2019. Listă candidați. Cum va arăta buletinul de vot din 10 noiembrie... Guvernul Orban a depus jurământul de învestitură. Iată cum arată noul cabinet!...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri