20:18 | Ședința de guvern informală de la Palatul Victoria a început. Președintele Klaus Iohannis a profitat de ocazie să felicite din nou guvernul. Iată cum arată noul cabinet Orban:
Lista de miniştri din Guvernul Orban
Premier: Ludovic Orban (președinte PNL) / Vicepremier: Raluca Turcan (vicepreședinte PNL)
- Ministerul de Interne: Marcel Vela (senator PNL) - vezi cine e Marcel Vela noul ministru de interne
- Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu (actual consilier prezidențial pentru politică externă şi fost ministru de Externe în Guvernul Ponta) - vezi cine este Bogdaan Aurescu, actualul ministru de Externe
- Ministerul Apărării Naționale: Nicolae Ciucă (militar, șeful Statului Major al Armatei României) - vezi cine este Nicolae Ciucă, noul ministru al Apărării
- Ministerul Educației: Monica Anisie (președinte PNL Sector 2) - vezi aici cine este Monica Anisie, noul ministru al educatiei
- Ministerul Sănătăţii: Victor Costache (chirurg cardiovascular) - vezi cine este Victor Costache, actualul ministru al Sănătății
- Ministerul Justiţiei: Cătălin Predoiu (deputat PNL, a mai ocupat această funcție în Guvernul Boc) - vezi cine este Cătălin Predoiu, noul ministru al Justiției
- Ministerul de Finanţe: Florin Cîţu (senator PNL) - vezi cine este Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe
- Ministerul Economiei: Virgil Popescu (inginer și doctor în management) - vezi cine este Virgil Popescu, actualul ministru al Economiei
- Ministerul Dezvoltării: Ion Ștefan (deputat PNL) - vezi cine este Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării Regionale
- Ministerul Fondurilor Europene: Ioan Boloș (fost secretar de stat la Transporturi) - vezi cine este Ioan Boloș, actualul ministru al Fondurilor Europene
- Ministerul Muncii: Violeta Alexandru (președinte PNL București) - vezi cine este Violeta Alexandru, actualul ministru al Muncii
- Ministerul Agriculturii: Adrian Oros (deputat PNL, doctor în medicină veterinară) - vezi cine este Adrian Oroș, actualul ministru al Agriculturii.
- Ministerul Infrastructurii: Lucian Bode (deputat, fost ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu); - vezi cine este Lucian Bode, actualul ministru al Infrastructurii
- Ministerul Mediului: Costel Alexe (președintele PNL Iași) - vezi aici cine este actualul ministru al Mediului
- Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu (deputat PNL, absolvent de actorie) - vezi cine este Bogdan Gheorghiu, actualul ministru al Culturii.
- Ministerul Tineretului și Sportului: Ionuț Stroe (deputat din 2008) - vezi cine este actualul ministru al Tineretului și Sportului
Trei dintre persoanele propuse au fost avizate negativ - Florin Cîţu - Finanţe, Violeta Alexandru - Muncă şi Ion Ştefan - Dezvoltare. Ludovic Orban a refuzat să schimbe nominalizările pentru aceste ministere.
19:47 | Guvernul Orban, jurământul de învestitură. Președintele Klaus Johannis: ”Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un exercițiu democratic!” Vezi AICI toată declarația președintelui României, la jurământul de învestitură al PNL.
19:00 I Guvernul Orban depune acum jurmământul de învestitură, în fața președintelui României, Klaus Johannis. Urmează apoi prima ședință la Palatul Victoria
18:00 | Viorica Dăncilă a făcut primele declarații după învestirea noului Guvern Orban. ”Astăzi e o zi neagră pentru democrație”!
Cum a reactionat Victor Ponta: "Cei câţiva foşti colegi care au votat Guvernul Orban au decis să meargă alături de PNL, motiv pentru care azi ne despărţim şi mergem mai departe fără ei" - detalii aici!
17:50 | Urmează ceremonia de învestire a noului Guvern. Guvernul Orban va depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 19, în fața Președintelui Klaus Iohannis, după care miniștrii liberali vor merge la Palatul Victoria, unde vor avea prima ședință. Viorica Dăncilă a plecat deja din Palatul Victoria. Va susține o declarație de presă la ora 18 din sediul central al PSD.
17:05 I ”Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi!”, a declarat Ludovic Orban, noul premier al României. Vezi AICI - Primele declarații ale lui Ludovic Orban după votul de învestire al Parlamentului. Iată și lista miniștrilor din cabinetul Orban.
16:57 I E oficial. Guvernul a trecut cu 240 voturi pentru. Guvernul Orban a trecut, luni, cu 240 de voturi „pentru”. Deputații și senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniștri, precum și programul de guvernare al PNL. Vezi aici lista noilor miniștrii.
16:28 | Antena 3 anunță, din surse PNL, că Guvernul este în pericol să pice la vot.
16:10 | În aceste momente se votează! În cel mai scurt timp vom afla dacă Guvernul propus de Ludovic Orban a reușit să treacă de Parlament.
15:51 | Ludovic Orban a oferit răspunsuri către mai mulți parlamentari:
„Vom susține alegeri anticipate, dar să existe un pact politic. Dacă va exista un astfel de acord că jumătate dintre parlamentari vor vota de două ori împotriva învestirii unui Guvern, noi vom susține acest lucru”, a spus el, pentru USR.
Ludovic Orban a mai declarat că el și cabinetul său vor susține oameni care nu au probleme de integritate.
„Domnule Kelemen Hunor, votați un guvern responsabil, care are respect pentru Parlament. Sitemul educațional - vom aloca resursele financiare care pot fi alocate. Să fim cinstiți să ceri în primul an de la preluarea guvernării 6% pentru educație și 4% pentru infrastructură. În ce privește respectul față de comunitatea maghiară este un respect pe care noi l-am manifestat tot timpul”, a mai spus Ludovic Orban.
„Să nu aveți nicio îndoială că vom considera o prioritate investițiile publice. Nu se poate dezvoltare economică fără investiții. Din păcare în 2019 suntem la un minim istoric în privința investițiilor. În privința justiției, toleranță zero față de corupție, toleranță zero față de abuzuri.
Nu am înțeles asta cu slugărnicia, mă cunoașteți de 20 de ani. Evident că și noi trebuie să ne câștiga dreptul de a negocia de pe picior de egaliate. Odată cu învestirea acestui Guvern vom negocia de pe picior de egalitate”, i-a răspuns el lui Varujan Vosganian.
14:40 | Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat, a prezentat mai multe obiective ale Guvernului său, în Parlament:
- Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața!
- Foarte multe instituții publice nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar.
- Există întârzieri în plata persoanelor cu dizabilități, a plății însoțitorilor.
- E fundamentală aprobarea unei OUG pentru rectificarea bugetară.
- În privința stocurilor, stăm extrem de prost.
- Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Am ajuns în situația în care UE, președintele CE ne cer de urgență desemnarea unui comisar.
- Nu în ultimul rând există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru anul viitor.
- O altă urgență e cea legată de pensionarea anticipată a magistraților.
- Doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Nu avem conducători desemnați prin procedura legală.
- V-o spun din capul locului - una dintre prioritățile noastre este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene.
- Execuția la nouă luni relevă un deficit de 2,6%. Luați în calcul faptul că s-au întârziat rambursările de TVA cu trei luni. Nu știm exact care e situația.
- Alte categorii de cheltuieli au fost întârziate în mod deliberat și apasă pe execuția de la sfârșitul anului. E fundamentală învestirea Guvernului pentru a se face o rectificare.
- Unul dintre cele mai importante obiective este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor publice. Aceasta a fost distrusă prin plasarea pe bază de pile și carnet de partid. Niciun Guvern care nu se bizuie pe instituții dominate pe competență, profesionalism, foarte greu poate să-și atingă obiectivele. Refacerea capacității se va face prin depesedizarea administrației.
- În privința politicii fiscale ne-am angajat să reparam acte normative precum OUG 114, vom păstra prevederile privind sectorul de construcții. Nu ne atingem de facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții.
- Justiția: suntem în situația în care trebuie luat în serios raportul MCV. Bulgaria e pe punctul de a scăpa de MCV, în timp ce raportul privind România s-a înrăutățit. Nu există altă cale decât de a pune în practică recomandările din MCV. Asta înseamnă reluare dezbaterilor pe codurile penale.
- Cred că trebuie să ne stabilim ca obiectiv și ca România să scape de MCV și să ne asumăm răspunderea să facem o justiție independentă în România, fără ingerințele politicului, fără ingerințele altor instituții.
- Ordinea publică: Trebuie să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitor al cetățeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică, pentru a-i apăra pe potentații zilei.
- Este imperios necesar și vă cer sprijinul să abrogăm recursul compensator. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat. Trebuie refăcută capacitatea Poliției de a-si îndeplini misiunea. Trebuie terminat cu interimatelor. Trebuie terminată practica numirii prin delegație.
- Trebuie să schimbăm mentalitatea în Poliție și Jandarmerie.
- Război total împotriva infracționalității, război total clanurilor interlope.
- Vom încerca să creștem alocările de la buget pentru educație
- Trebuie să refacem învățământul profesional. Meseria e brățară de aur, spune o vorbă din popor, în urmă cu 15 ani din păcate scolile profesionale au fost puse pe butuci.
- Nu se poate ca școala românească să nu dea alternative.
- În domeniu sănătății, trebuie să sistăm practica prin care omorâm medicamente propuse în țară pentru altele mult mai scumpe. Mai mare accent trebuie pus pe partea de prevenție.
- Noi nu vrem să ajungem la spital, noi vrem să ajungem la bal. Se poate evita mortalitatea evitabilă care e la cel mai înalt nivel.
- Din punctul de vedere al infrastructurii nu am avut parte numai de minciuni gogonate. Infrastructura de e fundamentală pentru a asigura dezvoltarea economică a României.
- În materie de politică externă: parteneriatul strategic cu SUA, NATO și un mecanism de influențare a deciziilor la nivel european.
- În domeniul apărării, trebuie deblocate toate procedurile competitive privind programul de înzestrare a armatei.
- Deși aș putea să vă vorbesc zile întregi, voi încheia cu câteva cuvinte despre mediu. Situația e dramatică. Trebuie oprite defrișările.
- Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament și Guvern așa cum e în constituție. Voi evita la maxim OUG.
-
Voi fi permanent în dialog, comunicare și dezbatere cu Parlamentul României. Nu mai putem accepta ca doi-trei oameni să adopte acte normative peste noapte, fără niciun fel de dezbatere publică.
-
Miniștrii din acest Guvern vor fi prezenți la comisii și la grupurile parlamentare.
-
Obiectivul nostru este să restabilim încrederea partenerilor noștri strategic în România și în Guvernul României. Să reface încrederea cetățenillor în Guvern și în capcacitatea lui de a guverna în interesul public. Guvernul să devină un partener al mediului de afaceri, al oricărui investitor care vrea să investească în România și oricărui cetățean cu inițiativă. Guvernul este al fiecărui român.
14:33 | Orban: ”Vreau ca Guvernul meu să aibă mandat maximum un an”
14:30 | Ludovic Orban, premierul desemnat, are o oră la dispoziție pentru a-și prezenta, în fața Parlamentului oamenii din noul Guvern. Orban i-a taxat dur pe cei de la PSD și Pro România: ”Nu s-a mai întâmplat așa ceva. E lipsă totală de respect să boicotezi un asemenea eveniment”
14:23 | Probleme înainte de startul votării! Mai multe cartel de vot nu funcționează!
14:08 | Ședinţa plenului reunit al celor două camere ale Legislativului pentru învestirea Guvernului Orban este condusă de vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, vor absenta. Sunt 235 de parlamentari prezenți.
„E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la şedinţa de învestire a unui guvern sa lipsească deliberat, sfidând obligaţiile de serviciu şi pe cele constituţionale, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi voi conduce eu şedinţa de plen reunit! Sper să port noroc cabinetului Orban şi să dăm încrederea Guvernului de astăzi”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.
Situaţia a fost semnalată şi de premierul desemnat Ludovic Orban. ”Am înţeles că şedinţa nu va fi condusă de niciunul dintre preşedinţii, asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să îşi exercite atribuţiile. E un boicot jenant şi ruşinos”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei de luni a PNL.
12:46 | Opt aleşi de la Pro România ar urma să încalce decizia lui Victor Ponta şi să voteze Guvernul Orban. Este vorba de un grup format în jurul lui Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu.
Semnalul a fost dat de fostul premier Mihai Tudose, actual europarlamentar, care a anunţat că nu este de acord cu decizia lui Victor Ponta, iar partidul ar trebui să voteze Guvernul Ludovic Orban.
12:33 | Ludovic Orban, atac la adresa PSD, înaintea votului pentru învestirea noului Guvern! ”Sunt sigur că va există o majoritate a parlamentărilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la boicot. E un boicot jenant ce face PSD”, a spus Orban, într-o conferință de presă.
10:30 | Profeția lui Traian Băsescu, înainte de votul de azi: ”Dacă Guvernul trece, Iohannis e deja preșdinte”. Ce se întâmplă dacă Guvernul Orban va pica în Parlament.
Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are.
Există şi posibilitatea ca şedinţa reunită în care trebuie să se dea votul pentru noul Executiv să fie suspendată din lipsă de cvorum. PSD şi Pro România au anunțat deja că nu vor fi prezenţi în sala de plen reunit. În aceste condiţii, Ludovic Orban nu va fi învestit, iar Guvernul Dăncilă rămâne interimar la Palatul Victoria, întreaga procedură urmând a se relua, cel mai probabil după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Dacă la moţiunea de cenzură PNL a reuşit să strângă o majoritate de conjunctură, de 238 de voturi, de data aceasta, pentru învestitura Guvernului Orban, planurile liberalilor au fost date peste cap de refuzul lui Victor Ponta de a da votul pentru noul Guvern.
Duminică seara, premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara optimist şi preciza a că guvernul său ar putea obține, în Parlament, între 237 și 243 de voturi.
Aritmetica parlamentară arată astfel, în prezent: PNL – 96 parlamentari (69 deputați şi 27 senatori) USR – 40 parlamentari (27 deputați şi 13 senatori) UDMR – 30 parlamentari (21 deputați şi 9 senatori) PMP – 18 parlamentari (13 deputați şi 5 senatori ALDE – 24 parlamentari (15 deputați şi 9 senatori) Minoritățile naționale – 17 deputați.
Atât USR cât şi minorităţile vor avea câte un parlamentar absent, din motive de sănătate. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat, la rândul lui, că va avea un coleg absent, la vot.
Astfel, Orban se bazează pe 222 de voturi, cu 11 mai puţin decât este necesar pentru votul de învestitură. Negocierile se duc, potrivit premierului desemnat, cu parlamentari din PSD, Pro România, dar și cu independenții.
El a menționat, printre cei care vor vota Guvernul, numele deputaților independenți Adrian Dohotaru și Oana Bîzgan, plecaţi din USR şi care nu s-au prezentat la votul moţiunii de cenzură.
Viorica Dăncilă, mesaj dur pentru „trădărorii din PSD”
Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a fost întrebată de jurnalişti, săptămâna aceasta, ce crede că se va întâmpla luni, când ar trebui să fie votat noul guvern. Dăncilă a spus că „în mod normal trebuie să nu existe cvorum”.
Candidatul PSD la prezidenţiale a admis că vor fi trădători din PSD, şi le-a transmis un mesaj dur.
Victor Ponta: Cei câţiva foşti colegi care au votat Guvernul Orban au decis să meargă alături de PNL, motiv pentru care ... Cine e Monica Anisie, noul ministru al Educatiei...