Situatia in coalitia de guvernarea a ramas tensionata si dupa sedinta de luni dimineata, participantii partidelor de la putere nereusind sa ajunga la o intelegere in privinta celor doua subiecte ardente si strans legate: statutul minoritatilor si reorganizarea in cele 8 judete.
PDL nu a renuntat la modificarea articolului din statutul minoritatilor care permite modificarea limitelor teritoriale in zonele in care minoritatile au o pondere dominata facuta in comisia de drepturile omului, si nici nu a acceptat, in contrabalans, ca membrii consiliilor nationale ale autonomiei culturale (mini parlamentele maghiarilor) sa aiba drept de veto in toate deciziile autoritatilor care implica minoritatea maghiara.
Nici subiectul reorganizarii nu a fost lamurit, desi au existat voci care au cerut discutii cu cifre pe masa privind influentele bugetare ale acestui proiect. „ Nimeni nu doreste sa discutam cat costa de fapt aceasta reorganizare, caci asa ne-am lamuri ce inseamna.
Vorbim limbi diferite, dar vorbim diferit si alte lucruri, nu ne intelegem ca reorganizarea nu e oportuna, costa bani, se impotriveste 80% din populatie si nu se poate face cu un an inainte de alegeri. Asteptam sa-i lumineze Duhul Sfant si sa vedem ce va fi la Cotroceni, desi nu vad ce s-ar putea lamuri la Cotroceni, decat daca presedintele vine si zice
Pesismismul liderilor UDMR in privinta medierii de la Cotroceni are si o explicatie : Uniunea suspecteaza ca, in fapt, tot subiectul celor 8 judete, lansat public de presedintele Basescu, are un scop pro PDL pe termen mai lung: fortarea UDMR sa iasa de la guvernare, astfel ca PDL sa ramana sa guverneze intr-un cabinet minoritar, care sa poata avea pe mana organizarea alegerilor de anul viitor. „Cine a vrut neaparat desfiintarea judetelor? Nu UDMR. Presedintele. Si atunci putem face acest scenariu, ca se doreste sa iasa UDMR de la guvernare, sa ramana un guvern minoritar care sa organizeze alegerile si care sa discute sustinere parlamentara pentru probleme punctuale. Caci se vor gasi mereu 10-15 parlamentari care sa sustina un proiect sau altul.
Guvernul minoritar n-ar putea asuma reorganizarea, dar poate initia un proiect de lege cu reorganizarea si poate discuta cu cei din Senat, ca ar fi camera decizionala, si s-ar putea sa gaseasca clienti. Si atunci, nu ne mai ramane decat nesupunerea civica", vorbesc despre scenariile vehiculate in UDMR sursele citate.
Numai ca, insista acestea, o iesire in strada ar fi facuta nu numai de catre etnicii maghiari, ci si de catre romani, care ar fi in egala masura nemultumiti de schimbarea judetelor actuale, dar ca ar fi mai „de efect" ca actiunea sa vina de la UDMR: „O sa iasa maghiarii la brat cu romanii. Cei de la Arad au spus , la Suceava nu vor sa fie capitala la Iasi. Nu stiu daca Flutur o sa fie in fruntea demonstrantilor, dar sigur va fi in printre ei ca nu-i convine ca judetul lui sa se desfiinteze dupa ce are investitii si credite in derulare. Dar toata lumea zice ".
Sursa: Jurnalul National
DNA: Toate bunurile date de vama Asociatiei Surzilor, duse de reprezentanti ai PDL Constanta... Liderul PDL Covasna: "Daca UDMR vrea un viitor Kosovo, ori punem mana pe arme, ori plecam!"...