Antena Căutare

Emil Boc: "Reorganizarea administrativ-teritoriala nu are un substrat politic, ci este indreptata catre cetateni"

Invitat la postul public de televiziune, premierul Emil Boc a spus ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei este facuta pentru a facilita atragerea fondurilor europene si nu are un substrat politic. Boc a enumerat si cele mai importante avantaje ale variantei PDL pentru acest plan.


"As spune ca aceasta reorganizare nu este facuta nici pentru PDL, nici pentru UDMR, nici pentru alianta socialista, pentru nici un partid politic din tara, ci pentru cetateni. Romania, timp de 43 de ani a avut aceeasi organizare administrativ- teritoriala. E ca si cum ai avea un motor nou, intr-o masina veche. Nu poti sa ai o masina veche, cu cauciucurile uzate, dar cu un motor nou", a declarat Boc.

"Nu Uniunea Europeana ne cere modificarea, eu spun ca noi solicitam acest lucru pentru facilitarea fondurilor. Judetele sunt prea mici ca sa ceara fonduri mari. Daca tara ar fi impartita in judete mai mari, am putea atrage in fiecare judet mare pana la 3 miliarde de euro. Sansa reogranizarii inseamna sansa de a atrage fonduri in maniera directa", a mai spus premierul.

Avantajele variantei PDL pentru reorganizarea administrativ teritoriala expuse de Boc sunt:

• Institutiile vor fi mai aproape de cetateni
• Simplifica foarte mult birocratia
•Reduce costurile in ceea ce inseamna functionarea institutiilor de stat
• Destructureaza retele clientelare vechi
• Va facilita o absorbtie mai buna a fondurilor europene

Intrebat de ce se vor 8 si nu 16 judete cum isi doreste UDMR, Emil Boc a spus "ca exista avantaje ale acestor structuri care nu au personalitate juridica. Recunoasterea lor inseamna extrem de mult pentru Romania."

PDL a anuntat, astazi, ca renunta la asumarea raspunderii pe proiectul de reorganizare teritoriala a Romaniei. "Nu am luat inca decizia cu privire la promovarea legii. Decizia va fi luata la nivelul coalitiei, asumarea raspunderii fiind una dintre variante", a afirmat premierul.

UDMR si PDL nu au reusit sa ajunga la o intelegere in sedinta coalitiei de marti dimineata pe tema proiectului privind reorganizarea administrativa in 8 judete, fiecare dintre cele doua parti ramanand la punctul de vedere avut anterior.

foto:Intact Images

Romania sparta in 8. Vezi cine ar iesi ”voievod” la urmatoarele alegeri!... Legea neimpozitarii pensiilor, retrimisa la Comisia de buget...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x