Antena Căutare

Leonard Orban: Romania si Bulgaria au un "tratament diferit" fata de celelalte state pentru Schengen

Romania si Bulgaria sunt tratate ca membri UE de rang inferior, spune consilierul prezidential Leonard Orban, citat de Mediafax. Acesta nu exclude aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in trepte, adica doar cu frontierele aeriene in acest an, iar cu restul in 2012.

"Chestiunea nu se pune daca acceptam sau nu (n.r. - aderarea in trepte), ci chestiunea se pune in termeni cum vor dori statele membre. Nu exclud in momentul de fata o aderare in trepte, dar sunt foarte multe necunoscute. Trebuie sa continuam sa facem eforturi pentru atingerea obiectivului".

Orban precizeaza ca obiectivul aderarii la Schengen in acest an este mentinut de catre autoritatile romane.

"Nu va fi deloc simplu, situatia este foarte dificila, contextul este chiar mai dificil decat ne-am fi asteptat, dar obiectivul e mentinut", adauga el.

Acesta este de acord cu ideea ca Romania si Bulgaria sunt tratate in momentul de fata ca state membre ale UE de rang inferior, de mana a doua.

"Nu mai exista alte state membre care sa aiba un Mecanism de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Decizia care va fi luata in septembrie va tine cont de ceea ce va scrie in acel raport. Din punctul asta de vedere, putem spune ca Romania si Bulgaria au un tratament diferit fata de restul statelor membre", afirma el.

Precizarile vin dupa ce Romania si Bulgaria ar putea adera in doua etape la Spatiul Schengen, ministrii de Interne ai UE stabilind joi acest lucru, daca intre timp se constata o reforma a justitiei si daca va fi combatuta coruptia.

Noi dezbateri pe aceasta tema vor avea loc intre ministrii de Interne ai UE in septembrie 2011.

Foto: Intact Images

PDL a cedat presiunilor UDMR si a renuntat la asumarea raspunderii pe reorganizarea Romaniei... Negocieri esuate in Coalitie. UDMR nu e de acord cu reorganizarea teritoriala a Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x