LIVE TEXT. Klaus Iohannis, pus la zid de un student: „De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?”

La finalul dezbaterii de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a cerut să fie trimis un microfon în sală, iar cei din audienţă să îi pună întrebări.

Klaus Iohannis

INQUAM

Update, ora 21:44: Întrebat de ce nu a invitat jurnalişti care să îi pună întrebări incomode, Iohannis i-a spus celui care la întrebat: „Puneţi-mi întrebări incomode!”

De asemenea, întrebat dacă e important pentru un preşedinte să cunoască mai multe limbi străine, şeful statului a răspuns „pe mine m-a ajutat”. El a recunoscut că în Consiliul European nu toţi cunosc limbi străine, dar că „se pierde mult din substanţă”.

„Cred că este indicat ca preşedintele să cunoască măcar o limbă de largă circulaţie”, a spus Iohannis.

Şeful statului i-a spus unei studente care l-a întrebat dacă ar trebui tinerii să rămână afară că ”merită să rămâneţi în ţară”, dar că e ”binevenit şi un stagiu afară”.

Iohannis spune că ar fi putut să plece, dar a decis să rămână.

„Eu nu sunt întâmplător aici în România, este o decizie conştientă şi îmi pare bine că am decis să rămân. Mi se pare că este important ca în România să ajungem în punctul n care tinerii care îşi termină studiile să îşi dorească să vină înapoi”, a mai spus Iohannis.

Update, ora 21:33: Radu Tudor, realizator de emisiune Antena 3, a identificat un „tânăr” în public căruia a vrut să-i dea cuvântul, pentru a-i pune o întrebare „incomodă” lui Klaus Iohannis.

„Am identificat un tânăr în plublic căruia vreau să-i dau microfonul, nu permisiunea dumneavoastră, domnule Iohannis. Tinere premier Ludovic Orban, vă rog să-i puneți o întrebare incomodă candidatului”, a spus Radu Tudor, mergând spre Ludovic Orban.

„Chiar mă puneți pe mine să-i adresez o întrebare incomodă președintelui?... Cât credeți că veți obține duminică?”, a fost întrebarea lui Ludovic Orban.

Vizibil amuzat de situație, Klaus Iohannis a răspuns, zâmbind: „Sunt convins că voi obține toate voturile românilor care vor să fiu eu președinte.”

Update, ora 21:26: Preşedintele Klaus Iohannis şi-a luat în serios rolul de moderator al discuţiei de la Biblioteca Centrală Universitară, cerând staff-ului său să fie anunţaţi când intră televiziunile în pauză de publicitate, pentru a lua pauză şi în cadrul discuţiilor.

Dezbaterea, la care a fost acceptaţi doar nouă interlocutori, a început la ora 19.00 şi durează şi la ora transmiterii ştirii, adică după două ore. Având în vedere că unul dintre interlocutori a reproşat faptul că discuţiile au continuat şi pe pauza de publicitate a posturilor tv, Klaus Iohannis, ce s-a arătat foarte mulţumit de format şi discuţii, s-a asigurat că este live:

Citește și
Prima reacție a lui Florin Salam după ce s-a spus că are probleme grave de sănătate. Manelistul a publicat un filmuleț
Prima reacție a lui Florin Salam după ce s-a spus că are probleme grave de sănătate. Manelistul a publicat un filmuleț
Kamara în două ipostaze diferite, alături de fiul său și fosta soție
Leon, fiul lui Kamara, a fost operat pentru a șaptea oară. Ce a dezvăluit artistul despre starea de sănătate a băiețelului
Leon, fiul lui Kamara, a fost operat pentru a șaptea oară. Ce a dezvăluit artistul despre starea de sănătate a băiețelului
Liviu Vârciu și Anda Călin
Liviu Vârciu, prima apariție la televizor alături de fiul său. De ce l-a ținut artistul ascuns de luminile reflectoarelor
Liviu Vârciu, prima apariție la televizor alături de fiul său. De ce l-a ținut artistul ascuns de luminile reflectoarelor
Mai multe articole

„Să aflăm dacă televiziunile au intrat în publicitate, să nu vă punem în situaţia...”

Update, ora 21:00: Klaus Iohannis a vorbit în cadrul dezbaterii și despre evenimentele din 10 august. A avut canditatul PNL informații înaintea evenimentelor din Piața Victoriei?

„Nu am avut informaţii dinainte. S-au pregătit în secret pentru această intervenţie în forţă. Pot să spun fără exagerări că acea intervenţie a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace. Doar cu Mineriadele se mai poate face o comparaţie şi, sigur, cu Pţa Univesrisităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD-ul este anti-român şi anti-democratic. Am tot fost întrebat de ce nu vrea o dezbatere cu contracandidata. De asta. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem opresiv. Deci statul care acţionează voit împotriva propriilor cetăţeni e un sistem represiv care vine din istoria tristă a Comunismului”, a răspuns Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a dezvăluit că nu a comunicat cu premierul în acele momente.

„În acel moment premierul a fost plecat undeva. Nu ştiu dacă intenţionat. Am luat legătura cu structurile naţionale dar paguba deja se produsese. Este o catastrofă. Va fi nevoie de foarte mult timp pentru a găsi explicaţii şi soluţii ca să nu mai apară niciodată ceva similar. Aici e chiar vorba de filosofia care stă la baza statului. Există 2 filosifii diferite. Una că statul trebuie să existe pentru cetăţeni, alta că cetăţeanul trebuie să existe pentru stat. Toate dictaturile se bazează că cetăţenii trebuie să fie pentru stat. Aceste lucruri trebuie să le corectăm. Nu se poate face represiv”, a spus Iohannis.

S-a gândit Klaus Iohannis să iasă în piață, printre protestatari?

„Da, dar nu am făcut-o. Lucrurile erau atât de tensionate, încât prezenţa mea nu ar fi rezolvat, ar fi agravat lucrurile. Contracandidata mea umblă prin studiouri şi spune că a fost o lovitură de stat. E inadmisibil aşa ceva. Aş fi dat apă la moară pesedistă. Ar fi spus că „asta e lovitură de stat regizată de preşedinte”, a adăugat acesta.

Update, ora 20:45: După ce el și liderul partidului PNL, Ludovic Orban, au fost țintele unor remarci xenofobe, Klaus Iohannis a anunțat că va căuta soluții pentru combaterea discriminării.

„O să ne aplecăm asupra chestiunii de combatere a discriminării. Poate chiar am deranjat zona PSD-istă astfel nu-mi pot explica de ce în campanie PSD insistă să exceleze în discriminarea de tip xenofob comparându-mă cu personaje abominabile din secolul XX. Așa ceva nu este doar inoportun, imoral, este inadmisibil, din orice punct de vedere. Sunt bucuros că au fost suficienți care au protestat la aceste actiuni PSD-iste. PSD chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie. Eu nu am renegat apartenenţa etnică. Sunt cetăţean român 100%”, a spus Klaus Iohannis.

Update, ora 20:19: „Îmi place să fiu președinte”, a spus Klaus Iohannis. Dacă va primi și al doilea mandat de la români, candidatul PNL spune că își dorește să comunice mai mult și mai bine.

„În mod natural, un mandat are câteva reușite și, cu siguranță, câteva chestiuni unde se putea face ceva mai bine sau altfel. În al doilea mandat, dacă românii vor să mi-l dea, cred că aș comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns la nivelul așteptat sau optim. Împreună cu echipa, voi căuta cele mai bune abordări. Sunt decis să comunic mai mult, mai intens şi feedback-ul românilor va fi mai uşor de citit pentru mine", a spus Klaus Iohannis.

Update, ora 20:03: Klaus Iohannis a declarat, la dezbaterea organizată în aula BCU, că regretă decizia de a o numi în funcția de premier pe Viorica Dăncilă.

„La acel moment PSD a dispus nu de o majoritate, ci de o largă majoritate. Atunci a fost sprijinit activ, câteodată cu entuziasm, şi de ALDE şi de UDMR. PSD şi aliaţii aveau 60%. La momentul respectiv nu existau condiţiile pentru formarea unei coaliţii. După 26 mai lucrurile s-au schimbat în Parlament. Atunci aşa am văzut lucrurile şi aşa am acţionat, iar acum am acţionat cum vedeţi. Acum îl văd cum l-am descris. PSD e partidul care trebuie înlăturat de la butoanele puterii.”

Update, ora 19:44: Klaus Iohannis a fost întrebat dacă este îngrijorat de valul de reacții negative din mediul online, stârnit de refuzul său de a participa la o dezbatere cu contracandidatul său, Viorica Dăncilă.

„Într-o campanie electorală există opinii pro şi contra. De aici e şi dinamica campaniei electorale. Eu mi-am pus în practică strategia. Da, am urmărit impactul pe Facebook. În esenţă, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creştere”, a răspuns Klaus Iohannis.

Candidatul PNL le-a transmis un mesaj celor care nu vor să iasă la vot, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2019.

„Le spun că e un tur al doilea între Klaus Iohannis, preşedintele în funcţie, şi o candidată care reprezintă un partid care a guvernat împotriva românilor. Sper să-i conving că merită să meargă la vot.”

LIVE TEXT. Klaus Iohannis, pus la zid de un student: „De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?”

Klaus Iohannis, dezbatere electorală 2019

INQUAM

Update, ora 19:34: Întrebat dacă a sacrificat Justiția pentru interesul său electoral, Klaus Iohannis a declarat că, fără el, „statul de drept s-ar fi rupt”.

Reporter: Întrebarea mea se referă la rolul de mediator al preşedintelui. În 2014 aţi primit un mandat puternic pentru apărarea Justiţiei şi a statului de drept. Ultimii trei ani de mandat au stat sub acest semn. Aţi amânat referendum până în 2019. Legile Justiţiei au trecut până la urmă. Imaginea României e cea din MCV. Aţi sacrificat Justiţia pentru interesul dvs electoral?

„Se vede destul de bine că nu. Da, am amânat referendumul până în momentul am considerat că o convocare produce efecte maximale. A produs. Demersul meu a fost bine descris de dvs. În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în geaca roşie, am retrimis legile Justiţiei în Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitate puncte de vedere Comisiei de la Veneţia şi le-am cerut colegilor să-mi facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile Justiţie. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare. Lucrurile nu se opresc aici. O să am grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. Când vom avea majoritate vom repara ce este de reparat. am încpeut campania din 2014 cu promisiunea că voi continua lupta anticorupţie. Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt”, a spus Klaus Iohannis.

LIVE TEXT. Klaus Iohannis, pus la zid de un student: „De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?”

Rareș Bogdan și Ludovic Orban

INQUAM

Update, ora 19:20: Candidatul PNL, Klaus Iohannis s-a adresat electoratului PSD, punctând că nu are niciun război cu votanții acestui partid. Mai mult, acesta a promis că își va concentra al doilea mandat pe creșterea salariilor.

„M-am opus PSD pentru a ţine România pe traiectoria europeană, pentru a o menţine în spaţiul valorilor europene şi transatlantice. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României. PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic, prin vot. E singurul mod democratic, legitim.

Nu am niciun război cu electoratul PSD. Are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. de aceea trebuie PSD trimis în opoziţie, să se reformeze. Noi nu tăiem pensii, nu tăiem salarii. Vom avea grijă ca salariile să crească. Mă adresez în special tinerilor.”

Știre inițială: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la începutul dezbaterii electorale organizate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, că nu există teme aranjate şi îşi prezintă un scurt bilanţ al mandatului, inclusiv al relaţiei cu PSD, despre care afirmă că s-a dovedit extrem de ostil.

LIVE TEXT. Klaus Iohannis, pus la zid de un student: „De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?”

Dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

INQUAM

Jurnaliştii care participă sunt: Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai şi Radu Tudor.

„Dezbaterea reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale, participanţii care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme şi orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, a afirmat candidatul PNL.

„Am venit în această poziţie acum 5 ani şi am spus atunci că am vrut să fiu preşedintele care face altfel de politică, însemnând să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali pentru a atinge câteva obiective naţionale, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru a întări poziţia în plan internaţional, pentru a consolida statul de drept. Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care, mai ales, după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. A aruncat România în haos, puntru a salva câţiva penali. PSD a dorit să acapareze şi să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel perfid, şi-a înşurubat neamurile, găştile de partid în poziţii publice. M-am opus încercările pesediste de a acapara întreg statul român, m-am opus folosind intrumentele folosite de Constituţie şi de multe ori am avut succes”, a mai spus Iohannis.

Parteneri
Zodii ghinioniste în ziua de 19 septembrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Nativii vor fi puși la încercare pe parcursul zilei. Se anunță o perioadă dificilă pentru trei zodii ghinioniste în ziua de 19 septembrie 2021. Ele trebuie să învețe să-și depășească temerile pentru a putea trece cu bine peste problemele care par fără rezolvare. Ziua de 19 septembrie începe cu Venus în zodia Scorpionului care formează o conjuncție nefavorabilă cu Saturn în Vărsător.
Catine.ro
Ultimele știri