Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Marcel Vela s-a întâlnit, în Kabul, cu cei 24 de jandarmi români care reprezintă Ministerul Afacerilor Interne, ce participă la misiunea ”Resolute Support”, prilej cu care au fost discutate aspecte legate de activităţile curente şi misiunile viitoare din Afganistan.
”Sunteţi ambasadorii României, ne mândrim cu voi şi vă mulţumim pentru că, prin efortul, jertfa şi patriotismul vostru, sunteţi ctitori la o lume mai bună, mai sigură şi mai frumoasă”, le-a spus ministrul Vela, citat în comunicat.
Ministrul le-a mai oferit cadouri tradiţionale, urându-le sărbători liniştite şi fără evenimente în misiunile primite.
În acest context, Marcel Vela a reafirmat angajamentul Ministerului Afacerilor Interne de a contribui, în continuare, la procesul de consolidare a structurilor MAI şi ca unele drepturi băneşti să fie actualizate de la 1 ianuarie 2020 la nivelul partenerilor din teatrele de operaţii.
În cadrul vizitei, ministrul Afacerilor Interne a avut o serie de întâlniri şi cu reprezentanţi ai NATO, fiind discutate aspecte de interes privind Misiunea ”Resolute Support”.
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Apărării NAţionale au transmis că ministrul Nicolar Ciucă a fost înoţit şi de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.
Din delegaţie au mai făcut parte generali şi ofiţeri aflaţi la comanda structurilor care conduc şi coordonează forţele Armatei României pe timpul pregătirii misiunii şi dislocării în teatrul de operaţii.
În prima parte a vizitei, delegaţia oficială s-a deplasat în Baza Militară Kandahar. Ministrul Apărării Naţionale s-a întâlnit cu militarii Batalionului 495 Protecţia Forţei „Vulturii Negri" , cu detaşamentul care încadrează Elementul Naţional de Sprijin, precum şi cu militarii care execută misiuni în cadrul Comandamentului de Instruire, Consiliere şi Asistenţă din Regiunea de Sud (Train Advice Assist Command - South / TAAC-South).
”Nicolae Ciucă s-a informat cu privire la modul în care îşi îndeplinesc misiunile efectivele Armatei României dislocate în această regiune a Afganistanului şi a discutat cu militarii despre starea echipamentelor şi tehnicii cu care acţionează, precum şi despre aspectele importante pentru desfăşurarea misiunilor în teatrul de operaţii Afganistan. În partea a doua zilei, delegaţia s-a deplasat, cu aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, de la Kandahar la Kabul, unde s-a întâlnit cu militarii români dislocaţi în această zonă”, a transmis MApN.
La Kabul, ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu generalul–locotenent Giles Hill, locţiitorul comandantului Misiunii NATO Resolute Support (RSM). În cadrul discuţiilor, au fost analizate situaţia de securitate din Afganistan, contribuţia actuală a României cu forţe la RSM, a şasea ţară contributoare cu trupe în acest teatru de operaţii, sprijinul acordat de forţele americane din Afganistan militarilor români în teatrul de operaţii, precum şi intenţiile Comandamentului Multinaţional pentru anul 2020.
”Am ţinut neapărat să ajungem în Afganistan înainte de sărbători, pentru a ne întâlni cu militarii, şi a le transmite mesajul nostru de apreciere şi preţuire pentru tot ceea ce fac pentru Armata României şi pentru ţară. Acestea nu sunt cuvinte lipsite de conţinut, ci vin în contextul în care, stând de vorbă astăzi cu liderii misiunii (n.b. „Resolute Support”), feedback-ul a fost cât se poate de pozitiv şi de laudativ pentru modul în care militarii români îşi îndeplinesc misiunea, pentru probitatea lor profesională, pentru disponibilitatea la efort şi sacrificiu, pentru camaraderia lor”, a spus ministrul Nicolae Ciucă, citat în comunicat
Majoritatea structurilor luptătoare ale Armatei României care participă la misiuni are deja experienţa teatrelor de operaţii.
Prima misiune a Armatei României la nivel de batalion a fost executată în Afganistan în anul 2002 de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuţi sub denumirea de „Scorpionii Roşii”.
Misiunile Armatei României au evoluat de la simplu la complex, de la misiuni individuale cu observatori la misiuni cu contingente de peste 2.000 de militari, de la misiuni de asistenţă medicală la misiuni de tip contrainsurgenţă şi, ulterior, la misiuni de instruire şi asistenţă instituţională.
În prezent, Armata României are dislocaţi peste 1.200 de militari în misiuni externe, dintre care în Afganistan 775 de militari. Din anul 2002, pe parcursul misiunilor de luptă executate în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo, 30 de militari au căzut la datorie (dintre care 27 în Afganistan) şi peste 180 au fost răniţi.
Sursa : news.ro
Dancă: Nu vor mai fi permise detaşări din sectorul privat în instituţiile publice... Aurelian Bădulescu, aşteptat la DIICOT în legătură cu dosarul evenimentelor din 10 august...