Antena Căutare

Raport CC: Guvernul Tariceanu a incalcat legea penala in Acordul Sterling

Curtea de Conturi (CC) constata in raportul referitor la Acordul petrolier incheiat de fostul Guvern Tariceanu cu firma Sterling, pentru exploatarea platoului continental din Marea Neagra, castigat de Romania la Haga, in dauna Ucrainei, ca au existat "abateri de la legalitate si regularitate, precum si fapte pentru care sunt indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale". Acest raport a fost, initial, clasificat de catre Curtea de Conturi drept "secret de serviciu", iar, in data de 1 aprilie 2010, la solicitarea presedintelui camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a fost desecretizat.







Abaterile constatate




Legea petrolului trebuie schimbata

Curtea recomanda Guvernului completarea legii petrolului si a normelor metodologice referitor la conditionarea incheierii Acordurilor petroliere cu aspectele privind dreptul de folosinta asupra terenurilor necesare efectuarii operatiunilor petroliere, in sensul acordarii acestui drept prin Acordurile petroliere numai cu acceptul proprietarilor de drept si in conditiile legii.

O alta modificare a legii petrolului recomandata Guvernului se refera la activitatile aferente transferului de tehnologie si perfectionare profesionala stabilite prin acordurile petroliere, in sensul virarii sumelor aferente intr-un cont distinct, deschis la Trezoreria statului si utilizarea sumelor de catre autoritatea competenta.

Curtea de Conturi recomanda Guvernului si completarea legii petrolului in sensul limitarii perioadei de explorare stabilita prin Acordurile petroliere, fara drept de prelungire si includerea de sanctiuni pentru agentii economici neatestati tehnic care intocmesc documentatii si executa lucrari de cercetare geologica, de exploatare a petrolului.

Business la nivel inalt

Guvernul Tariceanu a modificat, prin Ordonanta de Urgenta nr. 101 din 4 octombrie 2007, atat Legea minelor, cat si pe cea a petrolului. Invocand „necesitatea uniformizarii cat mai urgente a taxelor si redeventelor cuvenite statului pentru concesionarea de activitati miniere si operatiuni petroliere", Guvernul a umblat in cateva puncte sensibile ale Legii petrolului in ceea ce priveste soarta acordurilor incheiate de statul roman in domeniul petrolier, pentru a crea premisele parafarii "afacerii Sterling".

Concret, repectivele modificari au permis redactarea actului aditional incheiat intre Agentia Nationala a Resurselor Minerale si firma canadiana Sterling.

Sub motivatia schimbarii legislatiei, actul aditional i-a lasat pe cei de la Sterling singuri pe cei "plantatie" (4.100 km patrati). Anterior, exista un contract de impartire a productiei, in care statul, prin ANRM, primea 55% din titeiul si gazele extrase (sau contravaloarea lor in bani), iar Sterling 45%.

Prin respectivul act aditional insa, statul nu mai primeste decat redevente, pentru ca acordul de impartire a productiei a fost inlocuit cu unul de concesiune, acordat in totalitate firmei Sterling.

Dosarul "Voicu": Omul de afaceri Marius Locic a fost retinut 24 de ore... Premiera: CSM a dat aviz pentru arestarea judecatorului Florin Costiniu in dosarul Voicu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x