Antena Căutare

Republica Basescu

Prin numirea lui Traian Igas la Interne in locul lui Vasile Blaga, seful statului isi subordoneaza si ultima institutie cu o farama de independenta.

Vasile Blaga a demisionat ieri din fruntea Ministerului de Interne si a fost inlocuit cu senatorul PDL Traian Igas. Astfel, presedintele Traian Basescu isi completeaza garda de oameni loiali plantati in fruntea unor institutii de forta ale statului roman: Codruta Kovesi (procurorul general al Romaniei), Daniel Morar (seful DNA), Roberta Anastase (presedinta Camerei Deputatilor), Georghe Maior (seful SRI), Florian Coldea (prim-adjunctul sefului SRI), Mihai Razvan Ungureanu (seful SIE), Elena Udrea (Ministerul Dezvoltarii si Turismului), aceasta fiind recompensata cu unul dintre cele mai mari si mai banoase ministere din Guvern. Prin mutarea de la Interne, prin care acapareaza si ultima institutie in care mai existau sclipiri de independenta, Traian Basescu transforma republica semiprezidentiala Romania in Republica Basescu.

Ca si in cazul noilor ministri Botis (Munca), Ariton (Economie) sau Ialomitianu (Finante), ale caror nume nu spuneau nimic, dar le recomandau sustinerea Cotroceniului, si Traian Igas are renumele de a fi un om deosebit de supus, apropiat al primarului de Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu.

Astfel, Vasile Blaga devine un nou sacrificat in batalia pentru putere din interiorul PDL, ultimul ministru din garda veche a partidului, eliminat din Guvernul Boc, dupa Videanu si Berceanu. Scandalos in tot acest joc politic este usurinta cu care presedintele Traian Basescu, seful CSAT, sacrifica interese care tin inclusiv de siguranta nationala pentru puterea personala si a gastilor din PDL. Oricat ar incerca sa-i transforme pe protestatarii de la Cotroceni in niste paria pentru a-si justifica gestul de fronda prin care a renuntat la serviciile politistilor, seful statului nu mai este credibil.

Presa internationala comenteaza demisia lui Vasile Blaga in contextul celor mai inumane masuri de austeritate din Europa si nu al subminarii autoritatii statului roman. Cu alte cuvinte, cauza actualelor tensiuni din arcul puterii nu trebuie cautata in caschetele aruncate in aer, ci la motivele pentru care acele caschete au fost aruncate in aer.

"Demisia lui Vasile Blaga evidentiaza dificultatea aplicarii reformelor necesare pentru primirea transelor de la FMI. De altfel, Curtea Suprema risca sa blocheze reforma pensiilor. Romania, care a obtinut un ajutor de 20 de miliarde de euro, trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 4,4% la 3 % pana in 2012", explica Reuters.

"Ministrul roman de Interne a demisionat in urma protestelor la care au participat mii de politisti, intr-un nou test privind capacitatea Guvernului de a aplica unele dintre cele mai brutale masuri de austeritate din Europa", comenteaza si Financial Times.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca soarta ministrilor care au trecut prin "ograda" celui mai ravnit si controversat minister, si anume cel de Interne, pare sa fie sortita esecului. Nu se stie ce blestem planeaza asupra Internelor, dar cei care au incercat sa reziste in functia de ministru - Gabriel Oprea (22 decembrie 2008 - 20 ianuarie 2009), Liviu Dragnea (20 ianuarie 2009 - 11 februarie 2009), Dan Nica (11 februarie 2009 - 3 octombrie 2009), din diverse motive - nu au avut sorti de izbanda.

Tot articolul, in Jurnalul National

Laszlo Tokes monteaza ilegal placute cu numele strazilor in limba maghiara... Hasotti: Sugerez mass-media sa-l ignore pe Ghise, "Legea jurnalistului" e o imensa prostie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x