Antena Căutare

Scandal la Ministerul Sanatatii: ANI il acuza pe ministrul Vasile Cepoi de deturnare de fonduri europene si conflict de interese. Ponta: Daca e vinovat, pleaca

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de abuz in serviciu, deturnare de fonduri europene, folosirea de informatii confidentiale in interes personal si conflict de interese. Alaturi de Cepoi este cercetata si sotia acestuia, care a incasat zeci de mii de lei ca asistent intr-un proiect pe bani UE. Premierul Victor Ponta a reactionat imediat, afirmand ca, daca se va dovedi ca ministrul sau va fi gasit vinovat, acesta va parasi Cabinetul.

UPDATE 15.40: Conflictul de interese in care s-ar afla ministrul Sanatatii Vasile Cepoi va fi investigat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), potrivit competentei conferite de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ca urmare a sesizarii depuse de ANI.

Sesizarea inaintata DNA de catre Agentia Nationala Anticoruptie (ANI) in cazul ministrului Vasile Cepoi se refera la incalcari ale articolul 18 din Legea 78/2000 referitor la infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si ale articolului 13 privind fapta persoanei "care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

Potrivit ANI, in declaratia de avere a ministrului din iunie 2012 exista indicii "referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, de catre Vasile Cepoi, in calitate de fost Director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in prezent, Ministru al Sanatatii".

In 2010, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi s-a angajat partener in cadrul proiectului "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania" care urma sa fie finantat de Uniunea Europeana prin programul POSDRU. Lucru care s-a si intamplat.

In acel parteneriat, mai existau firmele si ONG-urile urmatoare: Fundatia Amfiteatru, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, S.C. Info Educatia S.R.L.

Atat Vasile Cepoi cat si sotia dansului au obtinut timp de doi ani venituri in valoare de 42.000 euro de la celelalte trei partenere ale proiectului si anume Fundatia Amfiteatru, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si S.C. Info Educatia.

Mai mult, in cadrul proiectului, Vasile Cepoi a detinut calitatile de manager de proiect in 2010, de director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare 2011 si de trainer audit calitate pana in 2012, cand a fost numit ministru al Sanatatii.

Victor Ponta: Cepoi isi pierde pozitia de ministru daca acuzatiile ANI se confirma prin decizie definitiva

Ministrul Sanatatii se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in cazul in care este acuzat de ANI si isi va pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile, transmite Guvernul.

"Guvernul a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, in legatura cu indiciile referitoare la savarsirea infractiunii de conflict de interese. Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in acest caz. Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei", transmite Executivul.

Cum a cedat Mihai Razvan Ungureanu un miliard de euro Ungariei... Printul Nicolae, nepotul Regelui Mihai, se muta in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x