Partidele politice au intrat pe ultima suta de metri cu pregatirea alegerilor locale si generale de anul viitor, iar in prim plan se afla Legea Capitalei, a carei disputa incalzeste spiritele inaintea confruntarii generale pentru Bucuresti.
In realitate, toate partidele politice sunt constiente ca tonul alegerilor este dat de parerea locuitorilor Capitalei nu numai numeric, cat mai ales din perspectiva curentului de opinie.
Practic, cine va pune mana pe Capitala va avea la indemana un sfert din resursele disponibile autoritatilor locale la nivel national, sume decisive in perspectiva alegerilor generale al caror rezultat va influenta si fotoliul de presedinte al Romaniei fie la alegerile la termen, fie la alegerile anticipate.
Referendumul organizat de municipalitate, care ar trebui sa fie expunerea de motive la Legea Capitalei, a fost dus in derizoriu, iar sociologii acuza majoritatea din Consiliul General ca foloseste aproape un milion de euro pentru un banal sondaj de opinie cu rezultate previzibile.
Cu numai doua luni in urma, Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) a realizat pentru Asociatia „Pro Democratia" (APD) un sondaj la nivelul Bucurestiului din care rezulta ca locuitorii Capitalei doresc descentralizarea administrativa (39%) si mai putin concentrarea acestora (27%), astfel ca initiativa in forma actuala este neavenita.
In opinia sociologilor, intrebarile sugerate pentru referendum in forma propusa de PDL si adoptata de CGMB induc raspunsurile si deturneaza atentia de la tematica reala. In final, tot majoritatea din Consiliu si cea din Parlament vor decide asupra reorganizarii Capitalei.
Tot articolul, in Financiarul
Udrea, luata la intrebari de Boc... Ion Iliescu: Domnul Basescu nu respecta nimic...