Antena Căutare

Traian Basescu baga in corzi UDMR: Legea Sanatatii, blocata de maghiari

Intr-un interviu acordat postului public de radio, presedintele Traian Basescu a atacat in termeni duri Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR), acuzand politicienii acestei formatiuni ca "blocheaza reforma statului roman", intarziind publicarea si intrarea in dezbaterea publica a proiectului noii Legi a Sanatatii.

UPDATE 17.50: Fostul consilier prezidential Eckstein Kovacs Peter a intervenit telefonic, in cadrul emisiunii "100 de minute" de la Antena 3, si a incercat sa explice mesajul presedintelui Basescu.

Udemeristul a declarat, plin de umor, ca "dupa vanatoarea de vrajitoare, urmeaza vanatoarea UDMR-ului", dar a spus ca "aceste declaratii trebuie vazute mai nuantat. Intentia lui Basescu este progresista si curata. Fiecare formatiune are insa interesele ei si nu poate sa cedeze fara sa negocieze. Este nevoie de o discutie mai echilibrata, mai lunga. Daca UDMR pierde 20% datorita sustinerii unor masuri (de ex., regionalizarea, n.r.), nu mai intra in Parlament la viitoarele alegeri. Daca pierde PDL-ul 20%, nu e acelasi lucru".

"Proiectul Legii Sanatatii este gata de mult. Singurul motiv al blocarii ei, pentru mine, nu poate fi decat traficul de influenta facut de baronii din sistemul de sanatate si de catre cei ai sistemului de distributie a medicamentelor, care par a fi mai importanti decat interesul national. Ne aflam in stadiul de punere in dezbatere publica a legii, nu in stadiul adoptarii ei. Ori teama unui partid, a unui ministru de a pune legea in dezbatere publica este teama de a face comparatie intre ceea ce se vede acum si ceea ce ar putea fi sistemul", a explicat Traian Basescu, adaugand ca "problema pare a fi tot la UDMR. Voi face un apel la politicienii din UDMR sa inteleaga ca servesc Romania, nu politicieni care blocheaza reforma statului roman".

De asemenea, Basescu a tinut sa detalieze si motivele pentru care schimbarea Legii Sanatatii este de "maxima importanta".

"Daca vrem sa mai avem un sistem de sanatate ca cel de acum, in care oricati bani ai baga el nu va servi populatia ci in primul rand ii va servi pe salariatii acestui sistem, n-avem decat sa nu modificam legea", a spus presedintele.

"Se vor introduce case de asigurare private. Acesta este unul dintre elementele de punere sub control (...) Casele de asigurari de sanatate vor fi primul judecator al spitalelor si al medicilor de familie, ele vor judeca in ce masura asiguratii lor sunt multumiti de medicii lor", a subliniat Basescu, adaugand si ca "se va produce o optimizare a costurilor si a urmaririi banilor in sistemul de sanatate. Statul nu e capabil sa faca asta in acest moment".

Foto: Intactimages

Senatorii, in vacanta prelungita. Vezi pana cand!... Traian Basescu: Petreceti sarbatorile cu relaxare, Romania nu va intra in derapaj in 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x