Antena Căutare

Laszlo Borbely, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI: "Vom avea posibilitatea maririi salariilor si pensiilor, cel tarziu in mai"

Liderii si ministrii UDMR s-au intalnit, miercuri, la Guvern cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). Premierul Emil Boc va avea o intrevedere cu oficialii boardului, joi.

"Am fost cu doi ministri ai Sanatatii si am discutat si probleme a reformei in sanatate. Suntem de acord sa discutam despre aceasta reforma cu asociatiile profesionale si nu vrem ca in an lectoral sa introducem unele cheltuieli care tin de sanatate, ca sa nu compromitem reforma.


Asta nu insemana ca nu introducem unele elemente importante. Pachetul de baza trebuie clarificat, utilizartea mai eficienta a fondurilor puiblice, sistemul de IT care ar trebui sa fie finalizat.

Am cerut partenerilor ca, probabil, la sfarsitul primului trimestru, sa avem posibilitatea, si acesta este punctul nostru de vedere, si sunt convins ca vom avea posibilitatea maririi salariilor si pensiilor in luna aprilie, cel tarziu in mai", a spus Laszlo Borbely, dupa intalnirea cu oficialii FMI.


UDMR va solicita FMI atat majorari de salarii si pensii in acest an, cat si ca noua lege a sanatatii sa nu fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit, a declarat agentiei Mediafax ministrul Laszlo Borbely.

Borbely a declarat pentru MEDIAFAX ca proiectul noii legi a sanatatii va fi dezbatut in acest an, dar nu ar trebui aplicat chiar din 2012, deoarece modificarile ar putea fi interpretate gresit.

UDMR va mai discuta cu oficialii FMI despre noi modificari privind coplata in sanatate, dupa ce Parlamentul a eliminat plafonul de 600 lei peste care nu se mai percepe coplata serviciilor medicale.



O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, se afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania.


Luni, premierul Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Un anunt similar a fost facut si in noiembrie 2011, cand liderii coalitiei de guvernare au convenit ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice.

Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. BM a aprobat in decembrie acordarea transei de 400 de milioane de euro.

foto: Intact Images

Cristian Preda (PDL): Trebuie gasit urgent un premier independent... Emil Boc: "Nu putem promite majorari de pensii si salarii. Conditiile interne si din UE nu ne permit"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x