Antena Căutare

Undă verde la coronavirus pe Aeroportul Otopeni? Mărturiile unui român întors din China

Un turist român a intrat singur în carantină, după ce s-a întors dintr-o o excursie de la Hong Kong. Bărbatul spune că a fost neplăcut surprins să constate că la aeroportul Henri Coandă, nu există niciun control medical pentru pasagerii care vin din Asia.

Românul s-a arătat surprins în mod neplăcut să constate că la cea mai importantă poartă de acces în România, nu există niciun control medical pentru turiștii care vin din Asia.

Bărbatul s-a deplasat voluntar la spital pentru a intra în carantină.

„Timp de o săptămână, mai exact între 24 şi 31 ianuarie, am respirat aproape acelaşi aer cu coronavirusul, fiind la o aruncătură de mască de protecţie de epicentrul acestuia. Mai exact, am călătorit la Hong Kong..și Macau. În acestă perioadă, erau deja declarate trei cazuri de îmbolnăvire în Hong Kong şi numai unul în Macau, deci lucrurile stăteau bine în general şi extrem de bine pentru turişti, în special”, spune românul, conform Newsweek.

Bărbatul povestește că nici la aeroportul din Hong Kong nu a existat niciun control medical.

„La trecerea frontierei cu Macau, mi s-a pus în faţă un formular pe care, pe proprie răspundere, semnam ca nu mi-e rău, n-am febră, nu cunosc pe nimeni din provincia Hubei şi nici nu am stat lângă cineva cu domiciliul în această parte a Chinei. În ultima zi, recepţionerul de la hotel mi-a spus să plec la aeroport cu trei ore şi jumătate înainte de ora zborului, pentru că voi avea de înfruntat controale puternice şi e posibil să pierd avionul, dar la aeroportul din Hong Kong nu a existat niciun control. Am petrecut astfel câteva ore minunate, într-un spaţiu închis, plin de potenţiali purtători de coronavirus."

La aeroportul Henri Coandă, cetățeanul a fost uimit să constate că singurul control care i s-a făcut a fost cel al pașaportului, în ciuda mediatizării problemei ce privește epidemia care face ravagii în China.

"La Otopeni, în aeroport, singurul control care mi s-a făcut a fost cel al paşaportului. "

De asemenea, continuă bărbatul: "pe o foaie A3, lipită cu scoci pe un stâlp (..) Era un anunţ în limba română şi limba chineză (mandarină?, cantoneză?) prin care erai anunţat că dacă îţi e rău să te duci, imediat, la cabinetul medical din cadrul aeroportului”, spune turistul român.

Dezamăgit de lipsa de implicare a autorităților în această problemă globală, bărbatul a decis să se prezinte în mod voluntar la spital, unde se declară plăcut surprins de implicarea cadrelor medicale.

Fiind din ce în ce mai dezamăgit de lipsa de atenţie cu care eram tratat, am decis sa merg şi sa mă autodenunţ la Spitalul Matei Balş. Am fost dus într-un spaţiu separat, situat ceva mai departe de cel în care erau găzduiţi ceilalţi bolnavi şi am fost preluat de personalul medical care se ocupa de astfel de cazuri. Extrem de profesioniste şi foarte amabile, doamnele doctor, căci erau numai doamne, m-au întrebat mai întâi dacă am citit flyer-ele de la aeroport despre coronavirus. Le-am zis că da, dacă se referă la anunţul de pe stâlp. Nu, nu era vorba despre acel anunţ, dânsele fiind convinse că la aeroport chiar e cineva care se ocupă de informarea pasagerilor care vin din zonele afectate. Apoi, mi s-a făcut un control amănunţit, mi s-a întocmit o fişă de prezentare, în care au menţionat cele 14 zile de carantină, şi am fost sfătuit să mă autodenunţ din nou, dar de data aceasta la Direcţia de Sănătate Publică, punându-mi-se la dispoziţie şi un număr de telefon la care să sun.

Doamna doctor, pentru că din nou era o doamnă, s-a arătat foarte intersată de problema mea, mi-a preluat datele şi mi-a comunicat că va lua legătura cu doctorul meu de familie pentru a mi se putea acorda un concediu medical pentru cele 14 zile de carantină. Acum sunt în carantină.

La sfârşitul lunii trecute, Aeroportul Internațional Henri Coandă a anunţat că au fost luate măsuri speciale pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus, prin împărțirea de materiale informative.

„Acest plan de măsuri include distribuirea de materiale informative, completarea, de către pasagerii care vin din China, a unor chestionare, modul de tratare a acestor pasageri de către echipele medicale, precum și o serie de alte măsuri specifice, printre acestea numărându-se dezinfectarea, la interval de 4 ore, a fluxurilor de pasageri”, anunţau autoritățile aeroportuare, scrie sursa precizată.

foto:actualdecluj.ro

Amenințare pentru planetă! Topirea ghețarilor a fost accelerată. Temperaturi record în Antarctica... Tren deraiat în apropiere de Sibiu. Circulația feroviară este blocată între Sibiu și Vințu de Jos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x