Antena Căutare

21 decembrie, ziua cea mai scurtă din anul 2016. A început iarna astronomică!

Solstițiu de iarnă 2016 va avea loc miercuri, 21 decembrie, la ora 12:44, moment care reprezintă începutul iernii astronomice şi va fi urmat de cea mai lungă noapte din an

Solstițiu de iarnă 2016 va avea loc miercuri, 21 decembrie, la ora 12:44, moment care reprezintă începutul iernii astronomice şi va fi urmat de cea mai lungă noapte din an.

Deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis - solstiţiul de iarnă . El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

''După cum este cunoscut, axa polilor Pământului îşi păstrează (în primă aproximatie) direcţia fixă în spaţiu, ea fiind înclinata cu 66° 33' faţă de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit „ecliptică”, a carui înclinare faţă de ecuatorul ceresc este de 23° 27'. La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27' sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”, scrie descoperă.ro.

Riscul atentatelor teroriste în România! Cât de sigur este Târgul de Crăciun din Piața Constituției? (VIDEO)... Acestea sunt zodiile care vor face ravagii în dragoste anul viitor! Top trei cuceritori ai horoscopului!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x