Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează, însă în 2023 12 dintre acestea pică în timpul săptămânii, deci sunt în mod real libere, celelalte fiind în zilele de sâmbătă sau duminică, zile considerate oricum libere, notează News.ro.
Câte zile libere legale vor avea angajații care lucrează în sectorul public în anul 2023. Este vorba de șase minivacanțe
Celor 12 zile li se adaugă şi trei zile libere, punte, decise de Guvern. Prin urmare, angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe minivacanţe de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie - Ziua Copilului, de 15 august - Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 si 2 ianuarie
- 24 ianuarie (ziua unirii Principatelor Române)
- Vinerea Mare
- prima şi a doua zi de Paşti
- 1 mai
- 1 iunie
- prima şi a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie
- prima şi a doua zi de Crăciun
Guvernul a decis în ultima şedinţă din 2022 ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public.
Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a mai stabilit Executivul.
Citește și: Motive să zâmbim în 2023. Am putea avea încă două zile libere legale în România anul viitor
Zilele de 2 ianuarie, 24 ianuarie, 14 şi 17 aprilie, 1 mai, 1 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, 25, 26 decembrie pică în cursul săptămânii şi lise vor adăuga şi cele trei zile punte decise de Guvern, care sunt tot în timpul săptămânii, mai arată News.ro.
Astfel, rezultă următoarele minivacanţe în care două zile lucrătoare sunt libere si sunt precedate, urmate sau intercalate de zile de weekend - de Ziua Unirii Principatelor - 24 ianuarie, de Paşte, de 1 iunie, de Adormirea Maicii Domnului - 15 august, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Citește și: Românii care lucrează în sistemul de stat vor avea noi zile libere în anul 2023. Ce prevede noul proiect
Minivacanţe în care o zi liberă aste ataşată weekendului vor fi de 1 mai şi de Rusalii, precizează sursa citată anterior.
Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. De câți bani se vor bucura peste două milioane de salariați... Fostul papă Benedict al XVI-lea le-a cerut iertare tuturor celor cărora „le-a făcut rău”, în testamentul său spiritual...