Antena Căutare

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Pomenirea sfinților părinți. Ce nu este bine să facem astăzi

E zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși din România. La sfârșitul lunii ianuarie, în data de 30, Biserica îi pomenește pe sfinții părinți, mari dascăli ai lumii și ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

E zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși din România. La sfârșitul lunii ianuarie, în data de 30, Biserica îi pomenește pe sfinții părinți, mari dascăli ai lumii și ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

Credința populară spune că cine muncește în această zi poate să orbească. Tot acum, tinerele trebuie să postească pentru a avea o căsnicie fericită. La sate se obișnuiește că în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinți să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post o avea o căsnicie fericită.

Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamna.

În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea da spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Praznicul trebuie respectat cu sfințenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se matură în gospodărie pentru a evita pericolul de inec, de întâmplări violente și de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă: Potrivit tarditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Schimbare în învățământ după cazul profesoarei înjunghiate? Ce se poate întâmpla în anul școlar următor!... Epidemie de gripă în România. Şcolile şi grădiniţele au trimis acasă sute de copii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x