Antena Căutare

Aproximativ 2.500 de profesori si-au castigat indemnizatiile de concediu in instanta

Ministerul Educatiei va trebui sa plateasca unui numar de aproximativ 2.500 de profesori din Harghita sumele cu care le-au fost diminuate indemnizatiile de concediu, dupa ce Tribunalul Harghita a dat castig de cauza actiunii intentate de FSLI - zona Odorhei, informeaza Mediafax.

Tribunalul Harghita a dat castig de cauza FSLI - zona Odorhei, prin sentinta definitiva si irevocabila, obligand paratii, adica un numar de 84 de scoli din judet, sa calculeze si sa achite diferenta de 25 la suta din indemnizatia de concediu pe lunile iulie si august 2010, perceputa prin aplicarea Legii 118/2010, privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) - zona Odorhei, Kocs Ilona, a declarat, joi, corespondentului Mediafax ca indemnizatia de concediu cuvenita cadrelor didactice pentru anul scolar 2009-2010 nu trebuia sa intre sub incidenta Legii 118/2010, care a intrat in vigoare in data de 3 iulie a aceluiasi an.

"Banii de concediu reprezinta un drept castigat de profesori dupa munca pe care au prestat-o in timpul anului solar, care s-a incheiat in 15 iunie 2010, deci aplicarea Legii 118/2010 s-a facut abuziv", a declarat Kocs Ilona.

Conform sentintei civile si irevocabile, "potrivit art.15, alin.2 din Constitutie, legea dispune numai pentru viitor (...) iar potrivit art. 1 din Codul Civil, legea dispune numai pentru viitor; ea nu are putere retroactiva", stipuland, totodata, ca nu are relevanta faptul ca profesorilor li s-a platit indemnizatia de concediu ulterior intrarii in vigoare a Legii 118, "situatia ivita in favoarea acestora (a profesorilor reclamanti - n.r.) fiind cea raportata la data nasterii dreptului de a cere plata si nu la aceea a efectuarii platii".

Instanta a apreciat ca cererea reclamantului, FSLI - zona Odorhei, este "intemeiata" si obliga la achitarea indemnizatiei de concediu cuvenita pentru anul scolar 2009-2010 fara aplicarea diminuarii de 25 la suta prevazuta la art.1, alin 1 al Legii 118/2010.

Sumele necesare achitarii diferentelor la idemnizatia de concediu, in jur de 400 de lei pe profesor potrivit liderului FSLI - zona Odorhei, vor fi achitate de Ministerul Educatiei.

"In cursul zilei de astazi ( joi - n.r.) am fost la Inspectoratul Scolar Judetean si inspectorul general mi-a spus ca ministerul a fost informat despre sentinta Tribunalului si ca, in perioada care urmeaza, MEC va trimite scolilor reclamate diferentele de indemnizatie de concediu rezultate prin aplicarea abuziva a Legii 118, care vor fi restituite celor aproximativ 2.500 de profesori, membri ai FSLI Odorhei", a afirmat Kocs Ilona.

Ea a spus ca tot printr-un proces intentat de FSLI Odorhei cadrele didactice afiliate sindicatului au castigat si returnarea diferentei de la 130 de lei pana la 100 de euro, bani acordati anual profesorilor pentru achizitionarea de carti si alte materiale didactice.

Guvernul aloca 2 milioane de lei pentru etnicii romani din strainatate... Incendiu devastator la Braila: 7 case facute scrum din cauza unui cazan de tuica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x