Antena Căutare

Bani falși circulă în România! Atenție la aceste bancnote! Ele sunt cele mai falsificate de către infractori

Pe piața din România circulă bancnote false, iar mulți dintre acești bani contrafăcuți ajung la cetățeni nevinovați, care rămân cu găuri în buget. Există date și despre cele mai falsificate bancnote din piața autohtonă

Pe piața din România circulă bancnote false, iar mulți dintre acești bani contrafăcuți ajung la cetățeni nevinovați, care rămân cu găuri în buget. Există date și despre cele mai falsificate bancnote din piața autohtonă.

Așa cum era de așteptat, poziția de lider în acest clasament al banilor fără valoare o deține bancnota de 100 de lei. Potrivit unui raport întocmit de angajații Băncii Naționale Române, vechiul milion este preferat de infractori, atunci când vine vorba de falsuri. Datele oficiale arată că peste 5500 de bancnote de 100 de lei au fost contrafăcute de către cei care se ocupă de astfel de infracțiuni.

Pe poziția secundă se situează banii de 50 de lei. „Doar” 298 de unități au fost descoperite de către oamenii legii.

Banii care sunt cel mai greu de falsificat sunt cei de 500 de lei (2), iar în acest top celelalte locuri sunt ocupate de către bancnotele de 200 de lei (8) și 10 lei (28).

Ce elemente de siguranță există pe bancnote

Toate bancnotele româneşti în circulaţie au, pe revers, imprimat cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă, un patrulater ce conţine valoarea nominală: "1", "5", "10", "50", "100", "200", "500".

Citește și:

Se schimbă banii! Pe bancnota de 50 va apărea chipul unei alte personalități. Guvernatorul a făcut anunțul oficial

Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă.

Imprimarea aurie

Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.

Imprimarea în relief

Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe.

Imaginea latentă

Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant.

Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, imaginea latentă este constituită din iniţialele "BNR".

Microperforaţiile

Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Cerneala care îşi schimbă culoarea

Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, pe avers, în partea stângă jos, elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită.

Iarnă în toată regula la Bâlea Lac, în mijlocul lunii iulie! Zăpada de peste trei metri înălțime i-a surprins total pe t... Un nou caz de notare greșită la Bac. O elevă din Suceava, care luase 5 la Română, a primit 8,5 după contestații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x