Antena Căutare

București - 559 de ani de atestare istorică! La mulți ani!

București - 559 de ani de atestare istorică! La mulți ani!

București - 559 de ani de atestare istorică! La mulți ani! Galerie
bucuresti 559

20 septembrie 2018 este data la care orașul București împlinește 559 de ani de atestare istorică. La mulți ani, București, în Anul Centenarului.

București, capitala României, sărbătorește 559 de ani de când așezaea lui Bucur apărea pe hartă (1459), dar și 359 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Ţării Româneşti (1659).

La mulți ani, București, în Anul Centenarului!

Pentru a celebra Ziua Bucureștiului/ Zilele Bucureștiului 2018, Primăria a organziat o serie de evenimente în perioada 21-23 septembrie, la care sunt invitați artistiști de talie națioanlă și internațională, printre care enumerăm: Gheorghe Zamfir, Enrico Macias, orchestră simfonică, Rod Stewart, VUNK. Programul complet îl poți consulta AICI.

Cum a blestemat Vlad Țepeș Bucureștiul chiar în prima zi de naștere: 20 septembrie 1459. ”Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul”

Întemeierea orașului București

Tradiția spune că întemeierea orașului s-a realizat în vremea lui Bucur, pe care unii îl cred cioban, alții pescar, boier, haiduc. Prima consemnare în scris a acestei tradiții este cea din 1761, a călugărului franciscan Blasius Kleiner.

O altă tradiție, din secolul al XVI-lea, vorbește despre Negru Vodă ca întemeietor al Bucureștiului. Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, după o călătorie prin Țara Românească în timpul lui Mihai Viteazul. Printr-un document al domnitorului Mircea cel Bătrân din 1410 Bucureștiul este numit „Cetatea noastră”

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori. Documentul, foarte deteriorat, a fost descoperit în jurul anului 1900. Vlad Țepeș petrece patru din cei șase ani de domnie „în cetatea București”, preferându-l reședinței Târgoviște.

În timpul domniei lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, 18 din cele 25 de documente care au înscris pe ele locul de unde au fost emise sunt din Cetatea de Scaun București.

În anul Centenarului, orașul București împlinește 559 de ani. Pentru a-i ura ”la mulți ani” așa cum se cuvine, românii participă și în acest an în număr mare la Zielele Bucureștiului.

Anunț important pentru șoferi! Circulația este ÎNCHISĂ pe DN 1A. Rutele ocolitoare... Epidemie de hepatita A în Bihor! Sunt sute de persoane INFECTATE. Autorităţile au încercat să ţină totul SECRET...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x