Antena Căutare

Bucuresti: Vezi cartierele expuse in caz de cutremur!

Harta seismica a Bucurestiului este impartita pe zone de risc. Zonele colorate in rosu au risc crescut si vizeaza in special centrul Bucurestiului. Culoarea galbena indica un grad mediu de pericol, in timp ce verdele, specific zonei de vest, este garantia ca acolo seismul va fi cel mai putin resimtit. Astfel, zonele din Bucuresti cel mai expuse in cazul unui seism cu risc ridicat sunt centrul Capitalei, cartierul Pantelimon si Magurele.



Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, va publica o carte despre felul in care Bucurestiul ar putea fi afectat de producerea unui cutremur de mare intensitate. Sunt date cunoscute, insa specialistul va merge cu planurile in detaliu pentru ca macar pe viitor constructorii sa fie mult mai responsabili.

Potrivit specialistilor, valoarea acceleratiei solului in timpul unui seism major si valoarea timpului de vibratie a terenului trebuie luate in calcul la proiectarea structurii unei cladiri.

La cutremurul din 4 martie 1977, cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, s-au prabusit 30 de cladiri, au murit 1.424 de oameni si au fost ranite peste 10.000 de persoane, in Bucuresti si alte orase.

In timpul cutremurului de pamant din 30 august 1986, cu magnitudinea de 7,0 pe scara Richter, inregistrarile facute in diferite puncte ale orasului au aratat variatii ale acceleratiilor, de la simplu la triplu. Fiecare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila (a) cu intensitatea maxima (I) si perioada de vibratie a terenului (T).

„Proiectarea structurii unei cladiri trebuie sa tina seama de acceleratia maxima a terenului in timpul unui seism major si de perioada de vibratie a cladirii", subliniaza prof. Marmureanu.

Foto: mediafax.ro

Deputatii sfideaza criza: chirie de pana la 4400 de euro... Scandal la manifestatia pensionarilor de la Galati: Sotia lui Mircea Toader i-a amenintat pe protestatari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x