Antena Căutare

Calendar ortodox 2018. Când începe următorul post ortodox și ce reprezintă acesta

Calendar ortodox 2018. Posturi 2018, afla cand incepe urmatorul post ortodox. Iata ce reprezinta postul si cum se tine corect.

Calendar ortodox 2018. Posturi 2018, află când începe următorul post ortodox. Iată ce reprezintă postul și cum se ține corect.

Părintele Tadei spunea despre post: "Ce este postul? Postul nu stă atât în înfrânarea de la mâncare, cât în înfrânarea de la gânduri necurate - să postim de gânduri!"

Calendar ortodox 2018. Ce este postul?

Părintele Arsenie Boca ne spunea că poștim în primul rând pentru că și Iisus a postit și este pildă de viață pentru noi. Dar noi trebuie să poștim și pentru înfrânarea trupului, pentru susținerea minții spre Dumnezeu și pentru apropie­rea de Duhul Sfânt, Care ne sfințește și ne descoperă calea spre mântuire.

Postul reprezintă:

– ucigașul păcatelor

– vremea pocăinței,

– vremea mărturisirii păcatelor,

– vremea iertării,

– vremea însănătoșirii de boli,

– vremea infrânării poftelor.

Calendar ortodox 2018. Când începe următorul post ortodox?

Următorul post ortodox este și ultimul din acest an calendaristic. Potrivit calendarului ortodox 2018, Postul Nașterii Domnului(Postul Crăciunului) va începe anul acesta pe 14 noiembrie și se închieie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Calendra ortodox 2018. Cum se ține Postul Crăciunului

Calendar ortodox 2018. Când începe următorul post ortodox și ce reprezintă acesta

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făînă și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de:16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica praznuieste Sfinții mai importanți.

Se face dezlegarea la pește pe când Biserica Ortodoxă praznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

De asemenea, credincioșii pot mânca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie dacă zilele acestea cad Marți sau Joi. Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii. (calendarulortodox.ro)

Accident GRAV în Capitală! Circulația a fost restricționată în zona Berceni... Stație nouă de metrou, în București! Ce schimbare uriașă anunță Primăria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x