Antena Căutare

Calendar ortodox octombrie 2018. Când pică sărbatoarea Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserică Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Sărbătoarea pică într-o zi de duminică.

calendar ortodox octimbrie 2018 sfanta parascheva

Calendar ortodox octombrie 2018. Când pică cea mai importantă sărbătoare a lunii octombrie: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea familiei. Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserică Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Sărbătoarea pică într-o zi de duminică.

Calendar ortodox octombrie 2018. Sfânta Parascheva este patroana Moldovei, moaștelei sale fiind aduse la Iași încă din 1641 de către domnitorul Vasile Lupu, la Biserica ctitorită, Sfinții Trei Ierarhi.

Calendar ortodox octombrie 2018. Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 septembrie nu doar de către Biserică Ortodoxă Română, ci și de către alte biserici de rît oriental.

Calendar ortodox octombrie 2018. Viața Sfintei Parascheva

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părinții acesteia erau creștini, dar și bogați având multe averi. Cuvioasa a fost botezată și crescută de către părinții ei în credința creștină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare data când se ivea ocazia la biserică Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mamă ei. La vârstă de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: „”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de șine și să ridice Crucea să și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inimă, Cuvioasa a decis să facă exact așa cum era specificat în Evanghelie. Ieșind din biserică, văzu un sărac și îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.

La ceva timp distanță decide să se retragă în pustietate, iar la sfaturile unor viețuitori merge spre ținutul Pontului. Totuși, timp de 5 ani se oprește la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Țara Sfântă pentru a trăi restul vieții sale în acele locuri. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fără a spune credincioșilor cine este cu adevărat și de unde vine. Aici este și locul unde trece în neființă și urcă sus la ceruri alături de Dumnezeu. Neștiind cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost îngropată că o străină.

Calendar ortodox octombrie 2018. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași unde credincioșii din toată țara, dar și din toate colțurile lumii se adună în fiecare an pentru că sfântă să îi ajute pe credincioși.

Peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se rugă și a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Parascheva, sărbătoarea, are multe tradiții, obiceiuri, superstiții, pe care credincioșii le țin cu sfințenie.

Acoperământul Maicii Domnului 1 octombrie 2018. Cea mai puternică rugăciune... Calendar ortodox 2 octombrie. Mare sărbătoare! Cui spui La mulți ani azi...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x