Antena Căutare

Calendar ortodox 8 octombrie. Trei Sfinte Cuvioase sunt prăznuite astăzi de către credincioși

Calendar ortodox octombrie 2018. Potrivit calendarului ortodox, credinciosii le praznuiesc astazi pe Preacuvioasa Maica Pelaghia, care mai inainte a fost desfranata, Sfanta Pelaghia fecioara si tot in aceasta zi, Sfanta Taisia, care a fost desfranata.

Calendar ortodox octombrie 2018. Potrivit calendarului ortodox, credincioșii le prăznuiesc astăzi pe Preacuvioasa Maica Pelaghia, care mai înainte a fost desfrânata, Sfânta Pelaghia fecioara și tot în aceasta zi, Sfânta Taisia, care a fost desfrânată.

Calendar ortodox 8 octombrie. Preacuvioasa Maica noastră Pelaghia, care mai înainte a fost desfrânata

Aceasta sfânta a fost în zilele împaratului Numerian; ea era din cetatea Antiohiei si umbla pe la jocuri si prin teatre, si facând desfrâu a strâns avere mare din acea rea agonisire. Apoi luând învatatura de la oarecare om sfânt anume Non episcopul, pocaindu-se cu caldura si botezându-se, îsi lepada toata averea, ca si cum ar fi fost niste gunoaie, si îmbracându-se cu haine de par, schimbându-se în chip barbatesc si tainuindu-se, s-a dus în muntele Maslinilor. Aici s-a închis într-o chilie si si-a petrecut viata ce i-a mai ramas cu placere dumnezeiasca si a raposat cu pace.

Calendar ortodox 8 octombrie. Sfânta Pelaghia fecioara

Aceasta a fost de la Antiohia Siriei de neam mare; si aflând conducatorul tarii aceleia ca este crestina, a trimis ostasi sa o prinda. Deci ei mergând acolo i-au înconjurat casa, vrând sa o rapeasca; iar sfânta prinzând de veste i-a rugat sa-i îngaduie putin si ei au ascultat-o; deci stând ea catre rasarit, la locul unde-si facea rugaciunea, ridicându-si mâinile în sus si înaltându-si ochii la cer, s-a rugat multa vreme lui Dumnezeu ca sa nu o lase sa cada în mâinile ostasilor, ci sa ridice catre Dânsul curata si sfintita jertfa fara prihana; apoi suindu-se deasupra casei, s-a aruncat pe sine în prapastie si si-a dat sufletul lui Dumnezeu. Pe aceasta Sfântul Ioan Gura de Aur cu laude a cinstit-o pentru curatia fecioriei ei si pentru multa ei nevointa.

Calendra ortodox 8 octombrie. Sfânta Taisia, care a fost desfrânata

Sfanta Taisia a trait in Egipt in secolul al V-lea. Ramasa orfana dupa moartea parintilor ei instariti, ea a dus o viata evlavioasa, impartindu-si averea la saraci si oferind salas in casa ei pelerinilor straini. Taisia s-a hotarat sa-si dedice viata lui Hristos si sa nu se marite niciodata. (...)

Sf. Ioan I-a cerut in rugaciune lui Dumnezeu sa-i arate daca Taisia s-a mantuit sau nu. Atunci un inger al Domnului a venit la el si i-a raspuns:, "Avva Ioan, o ora de pocainta din partea ei a facut cat o multime de ani pentru ca s-a pocait din tot sufletul si cu toata zdrobirea de inima. "

Dupa ce a ingropat trupul sfintei, Sf. Ioan s-a intors la Sketis si le-a spus calugarilor ce s-a intamplat. Toti au dat slava lui Dumnezeu pentru ca s-a milostivit de Taisia, care s-a pocait ca si talharul de pe cruce, intr-o singura clipa.

Surse: calendar-ortodox.ro

România, lovită de ȘAPTE CUTREMURE, în 24 de ore! Activitatea seismică deosebit de intensă, la sfârșitul săptămânii trec... Cea mai puternică RUGĂCIUNE către Sfânta Parascheva! Rostește-o și necazurile te vor ocoli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x