Antena Căutare

Calendar ortodox septembrie 2019: Când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului

Calendar ortodox septembrie 2019: Când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului și ce trebuie să știi despre Sfânta Mărie Mică, prima sărbătoare mare din noul an bisericesc, care a început la data de 1 septembrie 

Galerie
nasterea maicii domnului

Calendar ortodox septembrie 2019: Când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului și ce trebuie să știi despre Sfânta Mărie Mică, prima sărbătoare mare din noul an bisericesc, care a început la data de 1 septembrie

Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox al lunii septembrie este Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică.

Nașterea Maicii Domnului pică la data de 8 septembrie, fiind celebrată atât de către Biserica Ortodoxă cât și de cea Catolică. Cu toate că în Noul Testament nu se relatează acest eveniment, el este prezentat de alte surse dintre care cea mai importantă este Protoevanghelia lui Iacob, carte apocrifă care a fost scrisă în jurul anului 145 și relatează originea și copilăria fecioarei Maria.

Conform acesteia, Maria a avut o descendență atât împărătească, cât și preoțească: tatăl ei, Ioachim, provenea din seminția lui Iuda, urmaș al regelui David, iar mama, ei se numea Ana.

Articolul continuă după reclamă

Nașterea Maicii Domnului 8 septembrie - obiceiuri bisericești

În seara praznicului Nașterii Maicii Domnului se ține Vecernia care conține trei citiri din Vechiul Testament care au trimiteri la Noul Testament. Prima este din Cartea Facerii 28,10-17, despre scara lui Iacov care unește cerul cu pământul și care duce cu gândul la unirea omului cu Dumnezeu care se realizează cel mai deplin și mai perfect în Maria, Maica lui Dumnezeu. A doua este din Cartea lui Iezechiel 43,27-44,4 și reprezintă viziunea templului cu ușa spre răsărit închisă întotdeauna și plină de slava lui Dumnezeu și care o simbolizează pe Maica Domnului. Iar a treia este din Cartea Pildelor lui Solomon 9,1-11, Maria fiind considerată ”casa„ pe care Înțelepciunea Divină și-a construit-o sieși.

Nașterea Maicii Domnului în iconografie

Sfântului evanghelist Luca a realizat primele reprezentări ico­nografice ale Sfintei Fecioare Maria. Originalele acestora nu s-au păstrat dar se crede că ele au servit că prototipuri pentru iconografia de mai târziu. ”Zugrăvind prea cinstitul tău chip, dumnezeiescul Luca, scriitorul cel insuflat de Dumnezeu al Evangheliei lui Hristos, a înfățișat pe Ziditorul a toate pe brațele tale”.

Calendar ortodox septembrie 2019: Când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este reprezentată în iconografia tradițională astfel: Sfântă Ana stă pe pat înlăuntrul unei case. Este zugrăvita la dimensiuni mari, în centrul icoanei. În centrul icoanei sunt reprezentate slujitoarele, care se grăbesc să îi dăruiască mâncare Sfintei Ana. Cea din mijloc probabil este Iudita, pe care o menționează după nume Protoevanghelia lui Iacov. În unele icoane, în spatele lor, se află Sfântul Ioachim. Mai jos, în planul frontal, este reprezentată copilă, Maica Domnului, gata să fie îmbăiata de două femei. Sfânta Ana, Sfântul Ioachim și Maica Domnului au aureole.

Sărbătorile Fecioarei Maria

Fecioara Maria se bucură de mai multe sărbători în decursul unui an, cea mai importantă fiind sărbătoarea din 15 august, și anume, Adormirea Maicii Domnului. Calendarul creștin ortodox dedică Maicii Domnului următoarele praznice:

  • 1. Nașterea Maicii Domnului
  • Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește pe 8 septembrie.
  • 2. Acoperământul Maicii Domnului
  • Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește la 1 octombrie.
  • 3. Intrarea în Biserică
  • Aducerea Maicii Domnului la Templu se sărbătorește la 21 noiembrie.
  • 4. Soborul Maicii Domnului
  • Soborul Maicii Domnului se sărbătorește a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.
  • 5. Bunavestire
  • Vestea cea bună adusă Maicii Domnului de Sfântul Arhanghel Gavriil se sărbătorește pe 25 martie.
  • 6. Izvorul Tămăduirii
  • Izvorul Tămăduirii se sărbătorește vineri în Săptămâna luminată.
  • 7. Adormirea Maicii Domnului
  • Adormirea Maicii Domnului se pomenește pe 15 august.
  • De asemenea, bisericile ortodoxe și cele greco-catolice mai sărbătoresc și Punerea în raclă a cinstitului veșmânt al Maicii Domnului / Aducerea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne, la 2 iulie, și Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, la 31 august.
  • 8 septembrie ”Sfânta Mărie Mică” - Nașterea Maicii Domnului.

Calendar ortodox septembrie 2019: sărbători de cruce roșie

1. Inceputul Anului Nou Bisericesc - 1 septembrie 2019

2. Nașterea Maicii Domnului - 8 septembrie 2019

3. Înălțarea Sfintei Cruci - 14 septembrie 2019

4.Sf. Ier. Visarion – 15 septembrie

5. Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope – 22 septembrie

6. Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul – 29 septembrie

Nașterea Maicii Domnului: 2,2 milioane de români îi poartă numele

Nașterea Fecioarei Maria, prăznuită în fiecare an la data de 8 septembrie, este o mare sărbătoare pentru românii care-i poartă numele. Astfel că, de Sfânta Marie Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își vor ura ” La mulți ani!”. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

În ziua de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.

Citește și:

Calendar ortodox septembrie 2019. Care sunt principalele sărbători cu cruce roșie

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir. De ce s-o ai în casă și grădină​

Cum îngrijești Mâna Maicii Domnului, planta tămăduitoare​

Tânără de 15 ani snopită în bătaie de o agentă de pază. Ce penalizări a primit agresoarea... Ultimă oră! A fost găsit locul în care Gheorghe Dincă și-a torturat victimele! Cum arată buncărul criminalului! „A înfip...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x