- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri și susține că oamenii ar trebui să fie mult mai responsabili, altfel riscăm să intrăm din nou în stare de urgență.
„Inițial, când am calculat după statistică epidemiologică a unui virus, ne așteptăm ca valul 2 să fie abia în noiembrie-decembrie. Am spus-o de mai multe ori, pentru că noi nu știm să fim responsabili și disciplinați… Mă gândesc la noi, ca și popor. Am privit acești pași de relaxare fără o anumită responsabilitate și, practic, ce am cerut noi au fost măsurile de bun simț: să te speli pe mâini, să îți aerisești casa, să porți mască pentru a fi protejat și tu și colegii. Nu am cerut măsuri extraordinare. Să ne limităm puțin distanțafizică la 1,5-2 metri, dacă avem o infecție respiratorie, să stăm acasă. Am cerut măsuri de bun simt, dar uitați-vă cu ce ne confruntăm. Există un indice, care, dacă este subunitar, ne arată că valul pandemic e în scădere, R-ul acela, care, dacă scade sub 1 la numărul de infectați pe cap de locuitori, înseamnă că pandemia e în scădere. Problema a fost că, odată ce s-a instituit al doilea val de relaxări, am constatat, și noi ne uităm la cifre de 2-3 ori pe zi, am constatat că numărul de îmbolnăviți crește, acum suntem la 1,4-1,6. Ajungem la nivelul din februarie-martie, de la începutul pandemiei. Și am depistat focare multiple, în București, unde sunt patru spitale pline.
E vorba de Institutul Matei Bals, Spitalul Babeș, Colentina, unde toată lumea vuiește pentru că are o parte Covid și ceilalți colegi se chinuie să deschidă partea de non-Covid, pentru că și acei pacienți trebuie tratați, și Institutul Marius Nasta, unde sunt colegii mei de pneumologie. Am constatat fluxul migrațional. O parte populația din București s-a dus către Dobrogea, și avem focare în Constanța, Mamaia, Vama Veche acum, plus, cred că și Brăila. O altă parte din fluxul migrational a mers spre Brașov și Bacău și avem focare acolo, și a rămas Iașiul, care are și Vaslui și Suceava. Deci în partea această a țării, încet, încet, valul 2 cred că vine în iulie-august. Am discutat cu epidemiologii, și am atras atenția, dacă respectăm aceste măsuri de bun simt, care nu sunt coercitive social sau de îngrădire a drepturilor sociale, terasele sunt deschise, s-au deschis muzeele, se poate circulă, dar uitați-vă în supermarketuri sau în mall-uri câți poartă masca”, a spus medicul Cristian Oancea, potrivit Opinia Timișoarei.
Dacă populația nu se responsabilizează, iar numărul de infectari va crește accelerat, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara crede că se va impune reinstituirea stării de urgență în România.
”E posibil ca valul 2 să fie declanșat chiar de noi, populația și e posibil că valul 2 să fie mai agresiv. Gândiți-vă că Sars Cov 2 nu se compara ca agresivitate cu alte virusuri. Nu știu ce decizie se va lua. În ultimul timp, polticul, pe ambele esichere, a început să se implice. Cât se implică politicul, nu e bine. Cât a fost stare de urgență, cu măsuri dure, am scăzut. Relxarea e bună, trebuie să pornim economia, dar hai să purtăm acea masca, să respectăm acea distanță, dacă suntem răciți, să nu mai mergem la muncă. Dacă numărul va crește rapid și drastic, pentru binele comunității, nu vorbim de conspirationisti, cred că da, e bună instaurarea (stării de urgență, n.r.). Dacă noi nu suntem responsabili. Să ne uităm în DEX să vedem ce înseamnă, pentru că am impresia că ne trece pe la ureche. Acum se dau măști gratuite, se găsesc acum peste tot la prețuri accesibile, hai să fim responsabili! Am avut o familie care a ieșit la un garden party și s-au internat apoi toți – socrii, părinții și copiii. În trei zile unul din ei a decedat. Mama soției a decedat și nu a putut nici măcar să o vadă”, a spus doctorul Cristian Oancea.
Peste 25.000 de persoane din România sunt infectate cu noul coronavirus
Până joi, 25 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25.286 cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.906 au fost declarate vindecate și externate.
Dintre cei diagnosticați, 1.565 au decedat.
În intervalul 24 – 25 iunie, au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Ialomița, Iași, București și Sibiu.
Dintre acestea, 1 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 3 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 deces la o persoană de peste 80 de ani.
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
La ATI, în acest moment, sunt internați 199 de pacienți.
Cum răspândesc asimptomaticii noul coronavirus. Nu prin aer! Gesturile banale ce pot îmbolnăvi mii de oameni... Imagini dramatice pe Valea Jiului! Coduri roșu și portocaliu, în mai multe zone din țară: „Așa ceva nu s-a mai întâmplat...