Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00iUmor

Care sunt diferențele dintre COVID-19 și gripă. Cum știm că am răcit sau avem coronavirus

Viteza cu care se transmit virusurile care cauzează COVID-19 și virusurile gripale este o diferență importanta. Gripa are o perioada de incubație mediana mai scurta și, de asemenea, o perioada mai mica de timp dintre debutul manifestarilor la un pacient și debutul semnelor la o persoană care s-a infectat de la acesta, în comparație cu infecția COVID-19.

Care sunt diferențele dintre COVID-19 și gripă. Cum știm că am răcit sau avem coronavirus

Acest interval, in cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, in timp ce la gripa este de 3 zile.
In plus, transmiterea in primele 3-5 zile de boala sau o transmitere potential pre-simptomatica – transmiterea virusului inainte de aparitia simptomelor – este in factor principal de raspandire a gripei. In schimb, exista persoane care pot transmite noul coronavirus cu 24-48 de ore inainte de instalarea simptomelor; totusi, in prezent, nu aceasta pare a fi o modalitatea principala de transmitere, ci mai degraba de la persoane simptomatice.


Numarul de reproducere – numarul de infectii secundare generate de un individ infectat – este, in cazul COVID-19, de 2 - 2,5, mai mare decat la gripa.

Caracal: Mama Alexandrei Măceșanu, surprinsă la casa lui Gheorghe Dincă! Ce a declarat femeia: „Nu mai e ce credeți”


Copiii sunt un vector important de transmitere a virusului gripal in comunitate. Datele initiale arata ca, in cazul COVID-19, copiii sunt mai putin afectati decat adultii. Potrivit datelor din China, transmiterea noului coronavirus este mai probabila de la adulti la copii decat viceversa.


In cazul COVID-19, 80% dintre cazuri sunt forme usoare sau asimptomatice, 15% sunt severe si necesita terapie cu oxigen, iar 5% sunt infectii critice, care necesita ventilatie artificiala. Rata de infectie critica in cazul COVID-19 este mai mare decat la gripa, potrivit reginamaria.ro


Cei mai expusi riscului de a face forme severe de gripa sunt copiii, gravidele, varstnicii, cei cu boli cronice si cu sistemul imunitar slabit. In cazul infectiei COVID-19, varsta inaintata si comorbiditatile cresc riscul de severitate a manifestarilor bolii.


Si nu in ultimul rand, mortalitatea prin COVID-19 pare mai mare (3-4%) decat in cazul gripei sezoniere (care este sub 0,1%).

Un oraș-focar din România vrea să impună purtarea măștii în aer liber. Primarul cere cetățenilor respectarea cu strictețe a măsurilor

Asemanari intre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa au o prezentare similara a bolii. Ambele sunt infectii respiratorii, cu manifestari variate,extreme, de la absenta simptomelor, la forme severe si deces.

De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemanator, pe cale respiratorie, prin contact direct si prin atingerea suprafetelor contaminate. Prin urmare, impun masuri de igiena asemanatoare: spalat frecvent pe maini, tusit in pliul cotului.

Care sunt semnele si simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate).

Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.


Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recupereaza fara a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezinta o forma grava, cu probleme respiratorii.

Recomandari