Antena Căutare

Ce pensie primește un român care a lucrat în Spania. Este mai mare decât în țara sa natală

Un român care a lucrat în Spania se poate bucura de o pensie de 4 ori mai mare decât cea din țara sa natală.

Ce pensie primește un român care a lucrat în Spania. Este mai mare decât în țara sa natală | Profimedia

Conform Newsweek.ro, în Spania nu se poate cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fiind vorba de un minim de 15 ani de cotizare.

Citește și: Ce pensie încasează Gheorghe Turda, după 55 de ani de muncă: „Alții au emis pretenția să aibă pensia mea”

Ce pensie primește un român care a lucrat în Spania. Este mai mare decât în țara sa natală

În România, pensia minimă e puțin peste 1.100 de lei, în timp ce valoarea medie este cu puțin peste 1.850 de lei. În schimb, în Spania pensia pe care o poate primi cineva este mult mai mare.

Articolul continuă după reclamă

De exemplu, un pensionar cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cu soț/soție în întreținere primește 890 euro/lună, plătiți în 14 plăți, respectiv un total de 12.467 euro/an.

Pentru un pensionar singur, cu vârsta de cel puțin 65 de ani, este de 721 euro/lună, în 14 plăți, cu alte cuvinte 10.103 euro/an.

Un pensionar cu soț/soție, care nu se află în întreținere, poate primi o pensie minimă de 685 euro/lună, plătiți în 14 plăți, în total 9.590 euro/an, mai scrie Newsweek.ro.

Citește și: Ce pensie primește Serghei Mizil, în fiecare lună. Mărturisirea făcută în mediul online: „Nu puteam să îmi iau medicamente”

Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită până la sfârşitul anului 2024

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice, document care prevede, printre altele, prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă, până la data de 31 decembrie 2024, scrie News.ro.

Potrivit Ministerului Muncii, ”persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială”.

”Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, arată comunicatul.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Potrivit Ministerului Muncii, totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverinţele eliberate de angajatori sau de către deţinătorii legali de arhive, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

”Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv prevede şi prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023. Astfel, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiţii deosebite, până la normalizarea de către angajator a condiţiilor de muncă. Locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în baza avizelor obţinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se menţin în aceleaşi condiţii”, spune ministerul.

”De asemenea, având în vedere că un angajat al casei teritoriale de pensii deserveşte aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condiţiile actuale este peste limita de lucru şi generează întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensii şi nemulţumiri în rândul beneficiarilor, ţinând cont şi de angajamentele asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării”, mernţionează Ministerul Muncii.

Prelungirea acestui termen a fost necesară pentru acordarea de sprijin şi în etapa următoare, care constă preluarea informaţiilor din arhiva electronică a carnetelor de muncă şi corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de muncă procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existentă, precum şi pentru recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată, se mai arată în comunicat.

Cu cât va crește salariul minim pe economie de la 1 octombrie. Ce se va întâmpla cu tichetele de vacanță... O femeie însărcinată a stârnit controverse în mediul online. Internauții i-au cerut să divorțeze de soțul ei: „Câtă munc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x