- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Articulația genunchiului îndeplinește o serie de funcții, care ne ajută în mers, alergat, activități care necesită extensia și flexia genunchiului, însă este posibil ca atunci când facem lucruri obișnuite sau ne apucăm de sport să auzim trosnituri, ba chiar să simțim când punem mâna că articulația scârție.
Sunt mai multe cauze printre care și anumite boli reumatice, însă există o explicație care ee aplică și în situația în care ne trosnim degetele.
De ce ne trosnesc genunchii când ne aplecăm
La nivelul articulatiilor are loc o întindere atunci când facem exercițiile, spațiul dintre articulații se mărește (crește volumul), iar presiunea gazelor din lichidul sinovial scade. În acel moment gazele își pierd solubilitatea și se formează bule, care ajunse la suprafață, explodează producand zgomotul caracteristic trosnitului degetelor sau al genunchilor, potrivit CSID.
Mulți oameni își pun această întrebare dacă au vreo problemă din cauză că genunchii lor trosnesc când se apleacă, iar cea mai frecventă cauză sunt bulele de gaz aflate în interiorul lichidului sinovial din jurul articulațiilor. Când vă îndoiți piciorul, uneori ele explodează, provocând sunetul de trosnire. În această situație nu este motiv de îngrijorare, notează marca.com.
De asemeanea, alte cauze ale zgomotelor sunt intervențiile chirurgicale anterioare la genunchi - persoanele care au suferit operații la genunchi au raportat în decursul timpului că articulațiile devin mai zgomotoase decât înainte.
Alte cauze țin de boli sau traumatisme: ”Articulaţia are un cartilaj care acţionează ca o pernă între oase. În cazul în care cartilajul este uzat, se produce frecarea oaselor, ceea ce duce la scârţâit, durere sau tumefacţie articulară”, explică dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist reumatolog.
”Aceste manifestări pot fi observate după un accident la nivelul genunchilor sau se pot dezvolta treptat cu înaintarea în vârstă. Uneori, în cazul în care oasele din articulaţie nu sunt aliniate corect, frecarea dintre oase poate fi auzită ca un scârţâit în genunchi”, a spus dr. Cipriana Dimitrakopoulos – medic specialist reumatolog, pentru CSID.
”Traumatisme ale ligamentelor, meniscului sau ţesuturilor moi care pot deteriora cartilajul şi explică apariţia sunetelor în articulaţie” a precizat reumatologul.
Contează și vârsta în cazul problemelor depistate de medic: ”Vârsta, procesul natural de îmbătrânire şi uzura a cartilajului, face mişcările din articulaţia genunchiului dificile şi dureroase. De altfel, artroza prezintă în mod obişnuit scârţâit, trosnituri în articulaţia genunchiului”.
Ce putem face pentru a nu mai trosni genunchii
În cazul în care persoana nu suferă de vreo boală deja depistată, poate face anumite lucruri pentru a reduce trosnitul genunchilor. Este un lucru neplăcut să se întâmple, așa că oamenii vor să-l evite, motiv pentru care există o serie de reguli pe care trebuie să le respecte.
Ghemuirea într-o formă adecvată poate ajuta, la fel ca și încălzirea și răcirea corectă. Atunci când facem sport este nevoie să încălzim mușchii și articulațiile corespunzător, dacă ajungem să facem mișcări bruște și exerciții complexe fără a fi corect încălziți, putem dezvolta probleme.
Citește și: De ce nu trebuie să faci patul atunci când pleci din camera de hotel. O angajată a dezvăluit totul
De asemenea, trebuie să fim atenți să nu ne expunem la temperaturi scăzute și nici să facem dușuri reci după o sesiune de sport pentru că acest lucru dăunează. Articulațiile se vor răci brusc.
Pierderea în greutate, întărirea mușchilor din jur și ușurarea activității pot ajuta, de asemenea. De asemenea, există orteze care pot fi prescrise pentru a ajuta genunchii.