Antena Căutare

De ce sunt venele albastre sau verzi, deși sângele e roșu. Iluzia optică la care nu te-ai fi gândit niciodată

Oamenii de știință au explicat de ce venele sunt albastre sau verzi, deși sângele este roșu.

Galerie
Oamenii au impresia că venele sunt albastre, deși sângele e roșu | sursa foto: Shutterstock

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată în viață de ce venele sunt albastre sau verzi, deși sângele este roșu. Descoperă în rândurile de mai jos care este explicația acestui fenomen.

De ce sunt venele albastre sau verzi, deși sângele e roșu

Cu cât pielea este mai palidă sau mai subțire, cu atât venele și vasele de sânge par să aibă o culoare albastră mai intensă.

Citește și: De ce nu trebuie să mănânci micul dejun oferit de hotel, ce este adesea inclus în prețul cazării. O angajată a dezvăluit totul

Articolul continuă după reclamă

Sângele care circulă prin vene este roșu închis. Totuși, atunci când ne privim atent brațele, picioarele sau alte zone ale corpului putem observa faptul că venele, capilarele sau alte vase de sânge sunt albastre sau verzi.

Oamenii de știință au încercat să explice care este explicația, iar răspunsul te va surprinde. Se pare că totul ar avea de-a face cu o iluzie optică și cu modul în care noi, oamenii, percepem lumina și culorile.

maini cu vene albastre

Oamenii percep venele verzi sau albastre, deși sângele are culoare roșie

Există mai multe tipuri de vene, dar cele pe care le putem observa cu ușurință sunt cele superficiale, adică aflate mai aproape de suprafața pielii. Acestea par mai degrabă verzui sau albastre decât roșii fiindcă verdele are o lungime de undă mai mică decât roșul. La fel se întâmplă și în cazul albastrului.

Citește și: De ce lenjeria și prosoapele de la hotel sunt întotdeauna albe. Iată motivele

Mai exact, lumina vizibilă pe care ochii noștri o văd este formată dintr-un spectru cu șapte culori: roșu, oranj, galben, verde, albastru, violet. Roșu, primul din spectru, are cea mai lungă lungime de undă, cea mai mică frecvență și cea mai mică energie. Ceea ce noi percepem ca fiind culoare constă într-una sau mai multe frecvențe (lungimi de undă) de lumină.

De exemplu, o frunză verde reflectă undele verzi și alte culori sunt absorbite, motiv pentru care ochiul uman distinge doar verdele. Când privim corpul uman și vedem vene albastre sau verzi, totul se paote explica printr-un fenomen optic. Omul vede venele prin straturi de piele și țesut și este „păcălit” de o iluzie optică. Acestea absorb frecvențele roșii și permit percepția mai intensă a altora, cu lungime de undă mai mică (precum verde și albastru). Tocmai de aceea, oamenii au senzația că venele sunt albastre sau verzi, deși sângele este roșu, potrivit celor de la healthline.com.

De ce nu este bine să-ți pui hainele ude la uscat pe calorifer. Este un obicei foarte dăunător. Explicația specialiștilo... De ce beau englezii ceai cu lapte. Explicațiile provin din timpuri îndelungate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x