Antena Căutare

Codul Muncii, in varianta sindicalistilor, ajunge astazi pe masa Guvernului

Membrii sindicatelor si patronatelor au elaborat o varianta proprie a Codului Muncii pe care urmeaza sa o trimita premierului. Documentul, care cuprinde toate modificarile pe care le vor la proiectul de lege, urmeaza sa fie semnat vineri de cele cinci confederatii sindicale, informeaza Mediafax.


In timp ce sindicalistii se pregatesc sa puna pe masa Guvernului varianta lor de Cod al Muncii, Ministerul Muncii lucreaza si el la o noua varianta. Ministerul a renuntat la intentia de a obliga angajatul reclamant sa aduca probe in conflictele de munca.

In plus, va fi modificat si articolul cu privire la concedieri. Patronii sunt de acord ca disponibilizarile trebuie facute mai usor, dar recunosc si ei ca modificarile trebuie facute cu grija pentru a evita abuzurile.

Marti, reprezentantii sindicatelor si ai unor patronate au cerut premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis.

Dupa blocarea negocierilor cu ministrul Muncii pe tema Codului social, premierul i-a invitat pe sindicalisti la discutii, la Palatul Victoria. La finalul negocierilor cu premierul Emil Boc s-a convenit ca sindicatele si patronatele sa trimita la Guvern, pana vineri, un punct de vedere comun privind modificarile la Codul muncii si celelalte legi negociate pana in prezent.

Sindicatele se tem ca noile prevederi ale Codului Muncii permit angajatorilor sa poata face concedieri mai usor, dar si sa foloseasca angajati pe perioada determinata. De asemenea, o alta prevedere a noului act le da posibilitatea angajatorilor sa reduca programul de munca al angajatilor, concomitent cu o scadere a salariilor, daca situatia firmei o cere.

Noul cod prevede ca, daca un angajat participa la o greva, poate fi dat afara. De asemena, perioada de proba creste, iar concediul de odihna se poate lua cel mult 10 zile consecutiv.

Sindicalistii sunt de parere ca noul act normativ favorizeaza companiile straine, in defavoarea celor romanesti. Daca nu li se rezolva cererile, ei sunt decisi sa apeleze la masuri mai dure.

sursa:Jurnalul.ro

ANM: Ninsori in toata tara in urmatoarele doua zile... Iasi: Explozie devastatoare la un bar dintr-un campus studentesc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x