Antena Căutare

Consiliul Maghiarilor din Transilvania someaza autoritatile romane sa schimbe Ziua Nationala

Autoritatile romane sunt somate sa schimbe Ziua Nationala la o data in care si maghiarii sa se regaseasca. Adunarea delegatilor Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a votat, sambata, la Odorheiu Secuiesc, o hotarare in acest sens.



"Avand in vedere ca maghiarii din Romania, adica 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodata motive de sarbatoare pe 1 Decembrie, somam autoritatile romanesti sa mute Ziua Nationala a Romaniei la o data in care atat romanii, cat si maghiarii sa se regaseasca reciproc", a declarat Jakab Istvan.

Anul acesta pe 1 decembrie, vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat ca Ziua Nationala a Romaniei este o zi de doliu pentru maghiari. Europarlamentarul considera ca pe 1 decembrie 1918 Ardealul a fost furat Ungariei.

"Aceasta zi pentru noi este o zi de doliu si nu este de sarbatoarit. (...) Si noi am putea sarbatori intr-o oarecare masura Ziua Nationala a Romaniei, daca am avea ce impartasi. Dar nici macar nu s-au onorat acele promisiuni care au fost incluse in documentul de la Alba Iulia", a declarat atunci Laszlo Tokes.

Foto: Intactimages

Sorin Ovidiu Vintu, transportat la spital, dupa ce i s-a facut rau in sala de judecata... Cutremur in Campia Romana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x