Antena Căutare

Elevii cu autism trebuie înscriși în școli normale. „Societatea și școala trebuie să se adapteze la copii, nu copiii la ele”

Copiii cu autism pot şi trebuie să fie integraţi în şcolile de stat şi în România, iar educaţia ar trebui să ţină cont de specificul fiecărui elev. Este concluzia specialiştilor europeni care au venit la Constanţa să îi înveţe pe omologii români cum să aplice cele mai noi terapii în domeniu.

Copiii cu autism pot şi trebuie să fie integraţi în şcolile de stat şi în România, iar educaţia ar trebui să ţină cont de specificul fiecărui elev. Este concluzia specialiştilor europeni care au venit la Constanţa să îi înveţe pe omologii români cum să aplice cele mai noi terapii în domeniu.

Antonio are 7 ani şi suferă de o tulburare de spectru autist. Face terapie deja de câţiva ani, iar rezultatele se văd deja. Dacă la început nu vorbea şi nu reuşea să comunice cu ceilalţi copii, acum Antonio vorbeşte şi merge la o grădiniţă normală. A învăţat să se joace cu cei de vârsta lui, dar pasiunea lui rămâne scrisul.

La fel ca Antonio sunt mii de copii în România. Toţi ar trebui să meargă la şcoli normale, alături de cei care nu au acest diagnostic. Nu de puţine ori, însă, familiile care încearcă să-şi înscrie copiii cu autism la unităţile de învăţământ de stat se lovesc de rezistenţa profesorilor sau, mai rău, a celorlalţi părinţi.

„Noi credem că includerea acestor copii este un drept şi este important ca societatea şi scolile să se adapteze la copii, nu copiii la şcoală. Deci este foarte important să avem politici de includere, practici de includere şi o cultură a includerii în toate şcolile”, a declarat Gerardo Herera Gutierez, specialist.

Concluzia este că nu doar terapiile ajută un copil cu autism să devină un adult independent. Ci şi familia sau prietenii.

„Copiii înţeleg mai bine decât adulţii şi mai bine decât înţelegem noi. Dacă explicăm copiilor ce este autismul când sunt la vârste mici. ei vor înţelege. Dacă le explicăm colegilor care sunt dificultăţile copiilor cu autism, ei vor ajuta”, a explicat Patricia Foster, terapeut.

În România, există - oficial - peste 7000 de copiii cu autism, mulţi rămân însă fără diagnostic mai ales în cazul tulburărilor înalt funcţionale. Se presupune că, în total, numărul lor ar fi de aproape 5 ori mai mare. Părinţii trebuie să ştie însă că, un diagnostic precoce al autismului, ajută copilul să devină independent şi să ducă o viaţă normală.

Vâlcea: O persoană a murit şi cinci sunt rănite, după ce două maşini s-au ciocnit pe o stradă din Băile Govora... Bătrânica eroină a fost concediată după ce a apărut în presă! Comunitatea a luat foc: „Am crezut că este o păcăleală”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x