Antena Căutare

Cum să reduci consumul de energie din locuința ta și să te bucuri de facturi mai mici

În contextul creșterilor de preț din ultima perioadă, economia devine din ce în ce mai importantă când vine vorba de consumul de energie. Totuși, atunci când ești acasă, poate fi mai dificil decât crezi să faci economie de energie. Felul în care consumi energie poate varia mult în funcție de preferințe, stilul de viață sau obiceiuri.

În contextul creșterilor de preț din ultima perioadă, economia devine din ce în ce mai importantă când vine vorba de consumul de energie. Totuși, atunci când ești acasă, poate fi mai dificil decât crezi să faci economie de energie. Felul în care consumi energie poate varia mult în funcție de preferințe, stilul de viață sau obiceiuri.

Tocmai de aceea, e foarte important să găsești metodele care funcționează pentru tine, în funcție de nevoile tale. Spre exemplu, nu te va ajuta prea mult să încerci să economisești curent electric dacă lucrezi de acasă, pe calculator. Poți însă să faci economie de energie termică, dacă știi cum să alegi o centrala termică eficientă. Tiparele tale de consum sunt cele după care trebuie să te orientezi.

Trebuie să știi să separi consumul necesar de cel inutil, cum ar fi o lumină lăsată aprinsă într-o cameră unde nu se află nimeni. Felul în care te obișnuiești să trăiești contează foarte mult, pentru că stilul tău de viață dictează și tiparele tale de consum. Tocmai de aceea, ar trebui să găsești un echilibru între nevoile tale de consum și bugetul disponibil. Iată la ce ar trebui să fii atent:

Marii consumatori

Grosul facturilor tale nu vine de la aparatele electrocasnice obișnuite, pe care le folosești în fiecare zi. Marii consumatori sunt aparatele mari, voluminoase și fixe, de care depinde într-o oarecare măsură și confortul tău. Centrala termică consumă mult mai mult gaz decât aragazul, așa cum frigiderul consumă mai mult curent decât televizorul. În consecință, cu cât aceste aparate sunt mai eficiente, cu atât vor fi și facturile tale mai mici.

E o diferență mare de consum între un frigider vechi și unul dintr-o clasă energetică superioară, cum ar fi A+ sau A++, așa cum e și între o centrală din prezent și una de acum 15 ani. Spre exemplu, noile modele de centrale termice Ariston Class One au o eficiență de 94% pe sezon, lucru care te poate ajuta să economisești foarte mult gaz fără compromisuri în privința confortului.

Neglijența

O parte considerabilă a facturilor noastre de energie vine și din cauza propriei noastre neglijențe. Luminile uitate aprinse peste noapte îți vor umfla facturile și vor reduce durata de viață a becurilor tale. De asemenea, aparatele lăsate pornite, cum ar fi televizorul sau computerul, se vor defecta și ele mult mai ușor.

Nici consumul de energie termică nu este lipsit de risipă. Conform Choice, e foarte important să închizi geamurile și ferestrele dacă vrei să conservi energie termică. O fereastră lăsată sau uitată deschisă, într-o noapte de iarnă, te poate costa foarte mult, pentru că centrala va merge încontinuu încercând să compenseze pentru frigul care vine pe geam. Astfel, vei ajunge să plătești pentru gaz mult mai mult decât ar trebui.

Graba

Atunci trebuie să pleci în grabă de acasă, poate fi mult mai ușor să omiți lucruri importante, cum ar fi să oprești televizorul sau să închizi lumina în baie. E foarte ușor să lași o fereastră deschisă fără să realizezi sau, chiar mai rău, să uiți aragazul pornit. Iar aceste omisiuni te pot costa foarte mult la facturi.

Poți însă să schimbi acest lucru foarte simplu. Tot ce ai nevoie e să faci o scurtă, dar riguroasă verificare a locuinței. Înainte să pleci, verifică în tooată locuința dacă toate geamurile sunt închise și toate aparatele oprite. „Inspecția” ta nu va dura niciodată mai mult de 1-2 minute și va contribui mult la eforturile tale de economisire.

Sursă foto: Shutterstock

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din întreaga lume, a fost pus în funcțiune! Capacitățile uluitoare pe care le a... Schimbări drastice în învățământ! Elevii vor sta mai puține ore! Cele mai mari schimbări, la gimnaziu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x