Cutremur București 1977. Pe 4 martie se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, în care și-au pierdut viața Toma Caragiu, Doina Badea și alte multe personalități ale vremii.
În cutremurul din 1977, tragedia cea a marcat istoria ultimelor decenii, În România, au pierit 1.578 de vieți, din care 1424 numai în București. Seismul cu urmări catastrofale a fost și cel care a pus capăt vieții unor mari personalități ale vremii.
Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârsitul: Toma Caragiu, Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, Alexandru Bocăneț, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa.
Cutremur București 1977. Toma Caragiu a murit la 52 de ani
Toma Caragiu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români din toate timpurile, a fost prins în ruinele blocului în care locuia, la etajul 2. El s-a stins, astfel, la 52 de ani.
În ziua tragică, soția lui Toma Caragiu l-a anunțat că intenţionează să plece în plimbare pe Valea Prahovei. Discuția pe care cei doi au avut-o a fost parcă o premoniție a ceea ce avea să se întâmple. Actorul a privit-o mirat, iar ea l-a întrebat: „Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă.“
În aceeași zi, Toma Caragiu fusese și el plecat din București, la Titu, la vechiul său prieten, Chiriță, unde cei doi se distrează de minune. După ce se întoarce de acolo, dă mai multe telefoane, printre persoanele sunate aflându-se și sora sa, Geti, căreia, cu mare grijă, îi adusese niște ficăței de la Titu.
Spre seară, marele actor îl invită la el pe regizorul Alexandru Bocăneț pentru a discuta despre proiectele lor.
Și-a trimis nepotul acasă, chiar înainte de cutremur
Între timp, la el vine nepotul său pentru a lua pachetul și părea dornic să petreacă tot mai mult timp cu unchiul său, dar la ora 21.00 fix marele actor îl trimite acasă, fără să mai accepte refuzul acestuia.
Chiar înainte de cutremur, Mariana Calotescu îl sună pe Toma Caragiu pentru a-i propune, în numele soţului ei, regizorul Virgil Calotescu, rolul principal în filmul „Un autobuz pentru moarte” devenit ulterior „Operaţiunea autobuzul”.
Ultimul apel, chiar înainte de cutremur, era de la sora sa care voia să știe dacă băiatul ei a plecat și era dornică să afle cum se mai simte fratele ei, marele actor.
Ora 21.22.22 – a fost ora tragediei. Bucureştiul s-a cutremurat apocaliptic și cutremurul a pus capăt vieții marelui actor. Trupul său a fost găsit după 6 zile și a fost înmormântat pe 11 martie 1977, la Bellu.
De la stabilirea în București și până la moartea sa prematură, Toma Caragiu a jucat în 40 de filme, dintre care în 28 în rol principal, și a evoluat pe scenă de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite. De asemenea, conform lucrării lui Valentin Silvestru „Carte despre Toma Caragiu”, care a apărut în 1983, actorul apăruse la TV în trei filme seriale, susținuse zece show-uri, plus câteva zeci de emisiuni, până în martie 1977. La radio, a fost distribuit în 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă”, iar la Electrecord a înregistrat două discuri!
Mai mult, Toma Caragiu a susținut și 36 de turnee, dintre care șase în afara granițelor țării. Conform calculului autorului cărții despre uriașul actor, „Toma a muncit în acești 12 ani aproape 18!”. De aici se și explică banii pe care inegalabilul Toma Caragiu îi avea „la secret”, între filele cărților din bibliotecă.
Cutremur București 1977. Doina Badea murit alături de familie
În blocul vecin cu cel în care stătea Toma Caragiu a avut loc altă tragedie: Doina Badea a pierit cu toată familia – soțul și cei doi copii. Îndrăgita cântăreață, posesoara unei voci inconfundabile, avea doar 37 de ani.
Doina s-a născut în 1940, an în care România a fost zguduită de un puternic cutremur. La 10 noiembrie, 1940, Doina Badea avea 10 luni. Mama ei a salvat-o ca prin minune, reuşind să fugă din casă în acele trei minute dezastruoase, cu fata în braţe… 37 de ani mai târziu, destinul nu i-a mai fost favorabil.
Doina Badea era pe culmile fericirii. Îl găsise pe bărbatul vieții ei după mai multe decepții și, împreună, au făcut doi copii. Proaspăta familie, întregită acum cu doi copii, primise în ianuarie 1977 o casă nouă. Repartiția apartamentului în clădirea de pe strada Bibliotecii însă, avea să fie însă sub semnul tragediei.
Premoniție sau simplă coincidență?
În ziua de 10 februarie 1977, micuţul Andrei-Claudiu împlinea importanta vârstă de un an.
Tortul a avut o singură lumânare, dar Andrei-Claudiu nu a vrut nici în ruptul capului să sufle în ea. Apoi —conform tradiţiei — i s-a pus în faţă o tăviţă pe care erau mai multe obiecte: o carte un stilou, o brăţară, un aparat de fotografiat. Dar, spre surprinderea tuturor, Andrei-Claudiu nu a vrut să atingă nimic, izbucnind în hohote de plâns
Alături de ea, în casă, la ora tragică a cutremurului din 1977 se aflau soţul, şi cei doi copilaşi, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu.
Cutremurul din 1977- un seism cât zece bombe atomice
Pe 4 martie 1977, la ora 21.22.22, seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, panica întreaga țară. Violența lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în directia nord-sud și est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km. Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul.
Energia distructivă eliberată de seism a fost estimată ca egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
În multe localități din țară, pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scări sau spre ieșiri, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Aceeași teamă care i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.
Surse: historia.ro, ziarulmetropolis, adevarul.ro
Și-au petrecut noaptea în fața școlii! Luptă acerbă între părinți pentru înscrieri la o clasă din Gherla. Care este moti... Viorica Dăncilă, anunț devastator: „Sunt peste 1300 de morți în România din această cauză!”...