Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Adela

Ten iritat și probleme respiratorii? Când trebuie schimbată? Doi medici îți spun tot ce trebuie să știi despre utilizarea corectă a măștilor de protecție

Reacţiile adverse ce pot apărea din cauza măştilor de protecţie diferă în funcţie de mai mulţi factori: de tipul măştii, de materialul din care este confecţionată, de problemele cu pielea deja existente.

Vara aceasta, masca de protecţie pare a fi un accesoriu indispensabil. Suntem obligaţi să o purtăm în toate locurile publice aglomerate, dar şi la serviciu.

Nu suntem obişnuiţi cu ele iar odată cu creşterea temperaturilor, creşte, bineînţeles, şi disconfortul.

În afară de disconfort, mai multe ore la rând cu masca de protecţie pe faţă ne pot cauza probleme cu tenul. Unii oameni se tem chiar că pot suferi probleme respiratorii.

Nadina Zisu a stat de vorbă cu doi specialişti care vin cu lămuriri.

Citește și:

Al doilea val de COVID-19, tot mai puțin probabil! Ce s-a descoperit în organismul celor care s-au reinfectat cu noul coronavirus

„Ea este de obicei de unică folosinţă şi trebuie aruncată după folosire. Nu este recomandat să fie folosită mai mult de 4 ore, pentru că mediul umed, mediul cu secreţiile care se pun şi se adună la suprafaţa pielii pot favoriza în egală măsură reactivarea unor boli deja existente, de exemplu, rozacee sau pot iniţia iritaţii, pot iniţia o creştere a secreţiei sudoripare, pentru că acolo este şi transpiraţie localizată.

Mai contează şi materialul din care este făcută masca. Dacă conţine agenţi care ar putea fi ei înşişi iritanţi, fiindcă nu cunoaştem provenienţa tuturor măştilor, unii oameni sunt fericiţi doar să le dobândească”, a explicat Olga Simionescu, dermatolog.

Citește și:

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila

Dacă masca pe care o purtaţi este reutilizabilă, este recomandat să fie făcută din bumbac şi să fie spălată la o temperatură ridicată.

Unii oameni se tem că masca de protecţie, în loc să îi ajute, le poate crea probleme respiratorii.

„Din studiile efectuate până în acest moment, nu afectează respiraţia şi nici funcţia aparatului respirator.

Ce trebuie însă să nu uităm, este că aceste măşti chirurgicale trebuie schimbate ori de câte ori ele se umezesc.

Este o situaţie nouă cu care noi trebuie să ne obişnuim. Este neplăcută, dar, cu siguranţă nu afectează sănătatea respiraţiei”, a precizat Beatrice Mahler, pneumolog.

Citește și:

Obligați să completeze declarație pe proprie răspundere ca să treacă strada: „Faci doi pași, gata amenda!” Nu, nu e banc!

Cât despre măștile profesionale, de tip FFP1, FPP2 sau N95, medicii spun că ele sunt chiar mai greu de suportat. O mască obişnuită este, prin comparaţie, mai comodă.

Recomandari