E haos şi scandal în învăţământul românesc! Editorii îi solicită ministrului Educaţiei să nu lase Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor

Uniunea Editorilor din România (UER) şi Asociaţia Editorilor din România (AER) îi solicită ministrului Educaţiei, Liviu Pop, să retragă Ordonanţa de Urgenţă care prevede reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice ca societate comercială pe acţiuni, cu exclusivitate în editarea manualelor şcolare. Ei spun că decizia ministrului de a oferi sarcina editării manualelor unei singure edituri "întoarce democraţia din România în urmă cu peste 25 de ani”.

Uniunea Editorilor din România (UER) şi Asociaţia Editorilor din România (AER) îi solicită ministrului Educaţiei, Liviu Pop, să retragă Ordonanţa de Urgenţă care prevede reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice ca societate comercială pe acţiuni, cu exclusivitate în editarea manualelor şcolare. Ei spun că decizia ministrului de a oferi sarcina editării manualelor unei singure edituri "întoarce democraţia din România în urmă cu peste 25 de ani”.

Revendicări peste revendicări şi furie

"Îi solicităm ministrului Educaţiei Naţionale să retragă Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA şi să invite asociaţiile editorilor şi editurile neafiliate la o adevărată dezbatere pe marginea Legii Manualului şcolar, pus în procedură de transparenţă. De asemenea, contăm pe poziţia de mediator a preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în dezbaterea privind viitorul educaţiei de calitate în România, făcând apel la rolul domniei sale în construirea şi implementarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, dar mai ales la experienţa sa de cadru didactic”, susţin editorii de manuale şcolare.

Ei spun că decizia minsitrului Liviu Pop de a oferi sarcina editării manualelor unei singure edituri, cea de stat, „întoarce democraţia din România în urmă cu peste 25 de ani”.

"Într-o lume în care inovaţia, înnoirea tehnologică, libertatea de mişcare şi de expresie sunt valori la care aderă tot mai multe societăţi, Ministerul Educaţiei Naţionale readuce procesul de învăţământ din România într-o epocă pe care o consideram de mult timp apusă”, subliniază editorii.

Aceştia mai afirmă că ministrul Educaţiei îi bazează deciziile pe argumente 'mincinoase” şi "denigratoare” la adresa companiilor private şi doar ascunde "incompetenţa echipei sale şi incapacitatea funcţionarilor ministerului pe care îl coordonează de a găsi soluţii juste”.

Reprezentanţii editurilor dau drept exemplu alte domenii strategice, în care serviciile nu au monopolul statului.

Ce solicită, mai excat, editorii de manuale?

"Îl rugăm pe ministrul Educaţiei Naţionale să ne spună: în care dintre domeniile strategice, sănătate, apărare şi securitate naţională, s-a mai adoptat o măsură de instituire a monopolului statului asupra unui serviciu? Are domnia sa ştiinţă despre introducerea unui singur furnizor de medicamente în sistemul naţional de sănătate sau despre existenţa unui singur furnizor, monopol de stat, în domeniul tehnicii militare? Potrivit aceleiaşi Strategii Naţionale de Apărare a Ţării, securitatea nu mai poate fi gândită în afara unui mediu economic competitiv, a unei stabilităţi financiar-bugetare. Îl rugăm pe domnul ministru să ne arate cum contribuie monopolul statului asupra cărţii şcolare la întărirea mediului economic competitiv?”, spun editurile.

Ei explică faptul că sunt întârzieri în toate domeniile în care statul face achiziţii, fie că este vorba e medicamente, infrastructură sau construcţii civile, nu doar în licitaţiile pentru manuale.

"Să înţelegem că naţionalizarea este răspunsul actualului Guvern la toate blocajele generate în economie de sistemul greoi al achiziţiilor publice? Pentru ce ar trebui să ne pregătim în continuare – pentru televiziunea şi radioul de stat, pentru casa de producţie cinematografică naţională?”, adaugă editorii.

Editorii de manuale şcolare susţin că de mulţi ani învăţământul este subfinanţat, editorii fiind cei care au subvenţionat manualele în România, prin participarea la licitaţii care uneori nu acopereau costurile de producţie: "Din cauza algoritmului de alegere a câştigătorilor licitaţiilor, editorii au fost obligaţi să vină cu preţuri de aproape 10 ori mai mici decât cele practicate în alte ţări, de aproximativ 1 – 1,2 EUR pentru un manual (tipărit + variantă digitală) L-am auzit pe domnul ministru vorbind despre “baronii manualelor”. Îl rugăm pe domnul ministru să calculeze şi să ne spună care este profitul realizat de un editor care cheltuieşte 40.000 de EUR pentru realizarea unui tiraj de 40.000 de manuale, la care se adaugă şi costul de dezvoltare a variantei digitale de 8.000-10.000 EUR şi pe care le vinde, în final, statului cu 1 EUR? ”.

Citește și
razvan-simion-daliana-raducan-colaj
Răzvan Simion și Daliana Răducan, apariții inedite la botezul fiului lui Dani Oțil. Ce ținute au purtat
Răzvan Simion și Daliana Răducan, apariții inedite la botezul fiului lui Dani Oțil. Ce ținute au purtat
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
colaj alec baldwin
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Mai multe articole

Adevărul, rostit pe jumătate

Reprezentanţii celor două asociaţii îl acuză pe ministrul Educaţie că spune „doar jumătăţi de adevăr” atunci când face referire la loturile de manuale neofertate de editori, explicând că nicio editură nu îşi permite să ofere preţuri de 1 euro pentru un manuale cu tiraj de 1.000 de exmplare pentru care cheltuieşte doar în variante digitală în jur de 8.000 – 10.000 de euro.

"O altă realitate este aceea că nici chiar statul nu îşi asumă o astfel de pierdere. Drept dovadă, ministerul nu a încredinţat niciodată realizarea acestor loturi Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică, aflată de 25 de ani în subordinea ministerului. De ce EDP, regie autonomă cu membri din MEN în Consiliul de Administraţie, nu şi-a asumat niciodată realizarea manualelor cu tiraje mici, la care nu există ofertă din mediul privat? Nu era şi atunci obligaţia ministerului să asigure totalitatea manualelor pentru elevii din sistemul de învăţământ?”, susţin asociaţiile, care spun că ministrul încalcă principii fundamentale ale educaţiei, şi anume dreptul profesorului de a-şi alege resursele didactice, dreptul autorilor şi al editurilor de a publica, dreptul părinţilor de a calibra şi direcţiona educaţia propriilor copii şi responsabilitatea statului de a investi în educaţie.

Ministrul a mai spus că societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor

"În virtutea celor mai sus exprimate, cerem Consiliului Concurenţei să respingă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind organizarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA ca fiind o măsură anti-concurenţială”, conchid reprezentanţii editurilor.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, joi, că Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, urmând să realizeze manuale şcolare la solicitarea directă a instituţiei, pe bază de contract, pentru învăţământul preşcolar primar, gimnazial, liceal şi postliceal în limba română şi în limba minorităţilor naţionale şi alte lucrări pentru învăţământul preuniversitar şi universitar.

Ministrul a mai spus că societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor, constituită din reprezentanţii MEN şi de către un Consiliu de Administraţie format din cinci membri.

Parteneri
Rulouri cu scorțișoară. Rețeta celebrelor cinnamon rolls
Dacă nu ai încercat încă rețeta de rulouri cu scorțișoară, o poți pune pe listă pentru a o prepara într-un weekend. Rețeta celebrelor cinnamon rolls este ușor de preparat, rulourile sunt delicioase și le vei adora de la prima degustare. Rulourile cu scorțișoară pot fi savurate simple sau alături de cafea, de un ceai aromat sau o cană cu lapte.
Catine.ro
Ultimele știri