Antena Căutare

Ecaterina Andronescu, noi schimbări în Educație. Clasa 0 va fi clasa I și se prelungește gimnaziul

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a pus în dezbatere publică propunerea de modificare a sistemului de învățământ, care vizează, printre altele, renunţarea la denumirea de ”clasa zero” și redenumirea clasei pregătitoare drept ”clasa I”, precum şi prelungirea gimnaziului până în clasa a IX-a.

Ecaterina Andronescu, noi schimbări în Educație. Clasa 0 va fi clasa I și se prelungește gimnaziul
Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a pus în dezbatere publică propunerea de modificare a sistemului de învățământ, care vizează, printre altele, redenumirea clasei pregătitoare drept clasa I (nu ”clasa 0”), precum şi prelungirea gimnaziului până în clasa a IX-a.

Ministrul Ecaterina Andronescu are noi propuneri pentru Educație, însă acestea vor fi puse în practică doar după ce vor fi puse în dezbatere publică. Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi” și nu ”clasa 0” cum mai era numită până acum.

”Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greșit, cum să fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregătitoare.

Astfel că, schema prezentată ca propunere de ministrul Educației arată că nu va mai exista o clasă 0, ci elevii intră direct, de la grădiniță, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani, cu alte cuvinte, se dorește redenumirea clasei pregătitoare cu clasa I, copiii urmând să intre în şcoală direct de la grădiniţă. Pe lângă asta, ministrul educaţiei propune și prelungirea şcolii generale: clasa a IX-a să fie gimnazială.

„Şi legea spune foarte clar “clasă pregătitoare”. În realitate, majoritatea o numeşte “clasa zero”. Mă amărăşte că este “clasa zero” intrată în mentalul colectiv. De aceea putem să-i spunem prima clasă din învăţământul primar”, a declarat vineri Ecaterina Andronescu.

Noi schimbări vizate de Ecaterina Andronescu în sistemul de învățământ vor fi și în ce privește evaluările naționale, care ar urma să aibă loc în clasa a III-a şi la clasa a VI-a, iar clasa a IX-a va deveni clasă de gimnaziu.

Ecaterina Andronescu și-a exprimat viziunea asupra noului sistem de învățământ:

„În acest moment, învăţământul profesional este până la clasa pregătitoare – în propunerea noastră clasa pregătitoare devine clasa I, se continua cu celelalte clase, deci 9 clase intră în ciclul gimnazial şi urmează apoi ciclul de învăţământ care profesionalizează - şi numesc aici şcoala profesională şi liceul tehnologic - şi celelalte trei variante de programe de învăţământ liceal vocaţionale: de ştiinţe socio-umaniste, de ştiinţe exacte”, a explicat Ecaterina Andronescu, potrivit gândul.info.

Aceasta a explicat că în cazul în care propunerea sa va deveni lege, ministerul va fi obligat să ofere manuale gratuite pentru ultimele două clase de liceu.

„De la clasa pregătitoare până în clasa a X-a avem învăţământ obligatoriu. E prevăzut de lege în acest moment. A trecut o lege prin camera decizională, prin Senat, care a adăugat învăţământului obligatoriu de 11 clase acum, pentru că clasa pregătitoare nu este numerotată între cele 11 clase, Senatul a adăugat acum doi ani din învăţământul preşcolar, grupa mijlocie şi grupa mare şi ultimii doi ani din învăţământul liceal. Asta nu înseamnă că nu vom avea rute de profesionalizare mult mai devreme după cele 13 clase (…) În ceea ce priveşte ultimele două clase de liceu, practic, cine a început liceul nu s-a oprit la clasa a zecea, a mers şi a finalizat liceul. Ceea ce trebuie să facem noi este să intervenim cu un suport material suplimentar pentru că, de exemplu, ultimele două clase de liceu nu primeau manuale gratuite. Dacă legea aceasta va fi promulgată, atunci vom avea şi această obligaţie pe care ministerul va trebui să şi-o asume pentru că va fi prevăzută de lege”, a mai explicat ministrul.

Patru tipuri de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a propus vineri introducerea a patru tipuri de Bacalaureat: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale).

Citește și:

Rezultate Simulare Bac 2019. E oficial! Ce note au luat elevii de a XI-a și a XII-a

Acuzații grave la adresa unui preot din Prahova! O mamă susține că i-a bătut copila în timpul orei de religie dintr-un m... Elevii, în culmea fericirii! Matematica va fi eliminată de la Bacalaureat! Anunțul făcut de ministrul Educației...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x