Antena Căutare

Epidemie în România! Mii de oameni sunt în pericol: "Ea se transmite foarte uşor, ca fulgerul..."

În România ar putea debuta o epidemie de rujeolă, județul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

În România ar putea debuta o epidemie de rujeolă, județul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

"Pentru că am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, să facem niște prognoze, pot să vă informez că ne aflăm din nou în fața unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a țării, în județul Arad, unde e riscul cel mai mare", a precizat ea.

Adriana Pistol a menționat că în perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din România au fost afectate de rujeolă, iar 13 copii și-au pierdut viața. Costurile de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeolă și rubeolă au fost de peste 13 milioane de dolari, scrie agerpres.ro

Un punct din zona gleznei îți va schimba viața! Ce se întâmpă dacă apeși puțin aici! Efectele sunt miraculoase!

"Dacă ne gândim la pojar, simplul pojar, despre care multă lume spune: 'Păi și ce? Un pojar... faci câteva bubițe, faci de două ori febră, și ce dacă?', fără să luăm în calcul encefalită, pneumonie și toate celelalte complicații pe care pojarul le poate da. Am avut evoluții semnificativ mai scăzute după introducerea vaccinării, iar la pojar vaccinarea trebuie să se petreacă într-un procent de peste 95%, dat fiind că vorbim despre o boală de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte ușor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale, observați deja niște vârfuri pe care am început să le avem", a completat ea.

Adriana Pistol a declarat că au început să apară tot mai multe cazuri de tuse convulsivă la copiii nevaccinați din România, uneori cu forme severe de îmbolnăvire.

Proiectul de lege privind vaccinarea va fi înaintat Parlamentului într-o săptămână sau două, a anunțat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie — pro sau contra".

DIFERENŢE ÎNTRE RUBEOLĂ ŞI RUJEOLĂ

RUBEOLA (denumită popular pojărel, pojarul mic) este o boală infecţioasă eruptivă acută provocată de virusul rubeolic. O persoana infectata poate raspandi virusul prin picaturile de fluid din timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin mancare sau bauturi la comun. Se poate produce infectarea si prin contactul cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fara spalarea pe maini in prealabil.

Simptomele rubeolei:

debut lent, cu simptome usoare;

usoara crestere a temperaturii corporale (38.9 grade Celsius);

dureri de cap;

ochi rosii, iritati si inflamati (conjunctivita);

rinoree;

umflarea sau marirea nodulilor limfatici de la baza capului, din spatele gatului si al urechilor;

o iritatie usoara care apare mai intai pe fata si apoi se extinde cu rapiditate pe trunchi, brate si picioare.

RUJEOLA (pojarul) este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă. Aceasta se răspândeşte în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul şi gura unei persoane aflate în stadiul eruptiv precoce al bolii. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariţiei erupţiei şi durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secreţiile nazale sau faringiene în momentul în care iritaţia începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare uşoară după iritaţie nu mai sunt contagioase.

Simptomele rujeolei

Majoritatea simptomelor rujeolei sunt asemanatoare cu ale rubeolei, singurele simptome distincte fiind sensibilitatea la lumina, senzatia de gat uscat si aspectul eruptiei cutanate. Eruptia se caracterizeaza, in prima faza, prin pete mici, rosiatice sau albicioase, cu un nucleu gri, localizate in cavitatea bucala si pe interiorul obrajilor. Pe piele, eruptia se dezvolta mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, iar apoi se raspandeste pe tot corpul.

In rest, simptomele pojarului mai includ:

febra usoara;

rinoree;

diaree;

umflarea ganglinilor latero-cervicali;

ochi iritati;

tuse uscata.

Mitzura, fiica poetului Tudor Arghezi, a murit la vârsta de 90 de ani... Vești proaste pentru milioane de români! Autoritățile anunță schimbări majore în ceea ce privește taxele pe clădiri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x