Antena Căutare

EXCLUSIV! Analizele gratuite se fac pe bani grei in Romania!

In Romania, sa-ti faci o ecografie sau o analiza de laborator ca simplu asigurat este o adevarata aventura. Cu biletul de trimitere in buzunar, pacientii se plimba din policlinica in policlinica si "vaneaza" un loc liber, inainte ca plafonul de la Casa de Asigurari sa se termine. De cele mai multe ori, asteapta la cozi interminabile sau platesc.pentru ceva ce ar fi trebuit sa primeasca gratuit. Noul ministru al Sanatatii promite ca lucrurile se vor schimba. Policlinicile vor primi, anul acesta mai multi bani

“Nimic nu este gratuit! Totul este pe baza de plata”. E raspunsul pe care il primesc, aproape intotdeauna, pacientii care vor o ecografie, un EKG sau un set de analize. Si nu oriunde, ci in policlinica unuia dintre cele mai mari spitale din Bucuresti. Teoretic, din banii retinuti pentru sanatate, fiecare pacient beneficiaza de investigatii gratuite, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Practic, numai cine ajunge la camera de garda, in urgenta, nu plateste.

Pacienti sunt mutate dintr-o parte in alta, adica acolo unde policlinicile au contract cu casa de Asigurari de Sanatate. Si, cum bugetul e mic, de la an la an tot mai putine policlinici de specialitate din spitale incheie contractul. Anul trecut, in Bucuresti, au fost numai cinci. Asa ca, pacientii fie asteapta zile sau chiar saptamani. fie scot bani din buzunar.

Ministrul Sanatatii promite insa ca de anul acesta bugetul acordat policlinicilor va fi mai mare. “Am crescut bugetul casei cu 50 la suta, pe medicina de ambulatoriu. Acolo unde costa putin si se pot rezolva foarte multe cazuri fara sa se mai ajunga la spital”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Pana atunci insa, pacientii au doua optiuni: fie "vaneaza" un loc liber la policlinicile de stat, fie isi fac analizele la privat.

UPDATE! Olimpica moarta in tabara, la Busteni, avea alcool in sange! Bause multa visinata... Sergiu Nicolaescu, omagiat la cinema Patria. Dana Nicolaescu vrea sa ridice in memoria regizorului un mausoleu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x