- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fenomenele extreme care au avut loc în România, în ultima perioadă, dar și în alte colțuri ale lumii, sunt puse pe seama încălzirii globale. Mai mult de atât, potrivit unui climatolog, în următorii ani, acestea se vor intensifica, iar manifestările vor fi și mai severe.
În cadrul unui interviu, climatologul Roxana Bojariu a explicat de ce omenirea se confruntă cu fenomene meteorologice violente.
Citește și: Vremea 18 iulie 2019. Prognoza meteo: continuă să se încălzească în România
”Vorbim de o dereglare a tipului de vreme peste tot și evident s-a simțit și la noi. Dumincă, în apropierea Polului Nord au fost 21 de grade Celsius, acolo unde temperatura maximă în mod obișnuit este cam 6-7 grade Celsius. Gândiți-vă că am avut iarna, în care dincolo de Cercul Polar am avut temperaturi de peste 0 grade. 32 de grade în Alaska. Acest transport de aer foarte cald în zona nordică, clar nu rămâne ceva singular. Aerul mai rece este dislocat și este adus în regiuni învecinate, acolo unde se întâlnește cu umiditate foarte crescuta pentru că temperatura Mării Mediteranei este la cote foarte mari.”, a explicat ea la Digi24.
Ba mai mult, ea a oferit și explicații pentru motivele pentru care uraganele sunt mult mai puternice, decât în urmă cu câțiva ani, spre exemplu, dar și de ce furtunile din România sunt mai puternice.
”Avem mai multă căldură pentru că gazele cu efect de seră rețin mai multă căldură în sistem. Avem mai multă umiditate pentru că oceanele și mările sunt mai calde și atunci evaporarea e mai intensă. Uraganele au „combustibil” mai mult și atunci lasă precipitații mai mari decât în mod obișnuit. Acum două săptămâni a plouat în zona Washington într-o oră cât într-o lună.
Citește și: Prognoza meteo 30 zile: Cum va fi vremea în România 15 iulie-12 august
Furtunile noastre au și ele mai mult combustibil, Marea Mediterană e o sursă, dar și Marea Neagră e mai caldă la suprafața. E clar că trăim schimbarea și începem să trăim tot mai mult această dereglare care vine odată cu schimbarea.”, a mai precizat ea, potrivit sursei citate.
De asemenea, climatologul a spus că aceste schimbări nu reprezintă, deocamdată, o fatalitate, însă autoritățile trebuie să ia măsuri.
”Nu e o fatalitate schimbarea climei dacă însă e abordată în mod inteligent, rațional, pe termen, nu doar scurt, ci pe termen mediu sau lung, asta înseamnă reduceri de emisii drastice până în 2030 și neutralitatea climatică în 2050. Neutralitatea climatică înseamnă, ce aruncăm în atmosferă, ca gaz de seră, ca să poată fi absorbit de rezervoarele naturale sau, dacă avem tehnologii, să extragem în plus față de rezevoarele naturale, cum sunt oceanele sau biosfera, să atragem în plus cantități de dioxid de carbon, de exemplu pe care să le înmagazinăm cumva astfel încât să ținem sistemul în echilibru”, a mai declarat Roxana Bojariu, climatolog.