Antena Căutare

Gata e oficial! Ministrul Educației a făcut anunțul așteptat de elevi: „Am trimis documentul deja către unitățile de învățământ din țară!”

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu introductiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu introductiv pentru gimnaziu, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară, iar în cursul acestei săptămâni va ajunge în fiecare unitate şcolară unde sunt clase a V-a. Ministerul Educaţiei a plătit în total, pentru tipărirea şi livrarea acestui ghid, peste 732.000 de lei.

„Am reuşit să facem într-un timp record un compediu introductiv pentru gimnaziu. Este un document care astăzi a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate de şcolară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele şase arii curriculare la care avem contestaţii astăzi. (...) Tipărirea unui compendiu a costat 4 lei, iar transportul a însemnat 14 bani per exemplar”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, precizând că în total au fost tipărite 177.000 de exemplare.

Costul total pentru tipărirea şi livrarea ghidului către şcoli este de 732.780 de lei

Compendiul introductiv pentru clasa a V-a cuprinde toate disciplinele ale căror manuale au fost contestate, precum Limba Română, Limba modernă 1, Limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, Educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că materialele din compendiu sunt realizate în aşa fel încât să acopere primele două luni ale anului şcolar, compendiul având 296 de pagini şi fiind structurat pe şase arii curriculare.

„Evident, aşteptăm cu interes finalizarea contestaţiilor pentru că s-au depus contestaţii la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat trei. Urmează pentru celelalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea achiziţiilor publice”, a subliniat ministrul.

Ministrul a mai spus că a început de luni distribuirea în unităţile şcolare din 20 de judeţe, urmând ca până în 8 septembrie compendiul să ajungă în toate unităţile şcolare.

„Astăzi (luni, n.r.) de dimineaţă au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe, în special cele din nord-est şi nord-vest care sunt mai depărtate de Bucureşti. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unităţile şcolare pentru copiii din clasa a V-a”, a mai spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că pentru realizarea ghidului s-a ţinut cont de programa şcolară, în condiţiile în care pentru cele mai multe manuale s-au depus contestaţii.

„Cei care au făcut programa şcolară au venit cu expertiza lor şi au pus în practică pentru primele săptămâni de şcoală cum au văzut ei să se predea disciplinele respective. Mi se pare normal, pentru că nu putem lăsa copiii fără acest instrument”, a precizat el.

Directorul General al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a spus că ghidul este o „resursă pentru copii”, însă materiile au fost sintetizate, iar textele, reduse.

„A fost o misiune aproape imposibilă, din cauza timpului scurt. Să nu vă aşteptaţi să găsiţi un manual plin de text, cu conţinuturi. Partea de cunoaştere a fost cât se poate de mult sintetizată şi redusă, dar avem multe exemple de activităţi de învăţare la clasă sau acasă. Această resursă nu este pentru profesori, pentru că au spus deja că nu îşi doresc ala ceva, ei sunt liberi să îşi aleagă ce sursă de învăţare doresc. Este resursă pentru copii. Sper ca ei să o folosească zilnic”, a declarat Ciprian Fartuşnic.

Directorul ISE a precizat că realizarea ghidului a durat aproximativ o lună şi jumătate, iar disciplinele care au o singură oră pe săptămână au, în ghid, opt lecţii, cele care au o două ore pe săptămână au 16 lecţii, iar cele cu patru ore pe săptămână au 32 de lecţii.

Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-un Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Şobolanii au invadat Capitala! Şi sunt mai agresivi ca niciodată. Au atacat deja câinele unor bucureşteni, iar oamenii s... Horoscopul zilei de 5 septembrie. Nativii din zodia LEU îşi pun ambiţia la bătaie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x