În următoarele două săptămâni (8 - 21 septembrie), variaţiile termice nu vor fi semnificative, iar meteorologii prognozează că temperaturile se vor menţine, în majoritatea zonelor ţării, peste cele normale pentru această perioadă.
În Banat, până pe 12 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele specifice în prima jumătate a lunii septembrie, cu o medie a maximelor diurne de 26 - 28 de grade, iar a minimelor de 14 - 16 grade. După 13 septembrie, se estimează o scădere a temperaturii, dar nu semnificativă, astfel că valorile se vor situa, în general, în jurul celor obişnuite ale perioadei, cu maxime de 23 - 26 de grade şi minime de 12 - 14 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată, dar ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse, exceptând perioada 12-14 septembrie când vor fi mai frecvente.
Crişana va avea, până pe 12 septembrie, vreme mai caldă decât cea normală în prima jumătate a lunii septembrie, cu maxime diurne de 26 - 28 de grade şi minime de 13 - 16 grade. După 13 septembrie, temperatura scade uşor, vremea devenind normală termic, cu valori maxime de 23 - 25 de grade şi minime de 11 - 14 grade. Va ploua trecător pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse, exceptând intervalul 11-16 septembrie când vor fi mai frecvente şi, posibil, în cantităţi moderate.
Pentru Transilvania, în prima săptămână a intervalului, se aşteaptă o vreme caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi maxime în medie de 24 - 27 de grade. Minimele nocturne, la nivelul regiunii, se vor situa în ecartul 10 - 13 grade, dar vor fi mai scăzute în zonele depresionare, în special în primele nopţi. Începând cu 14 septembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere uşoară, însă media regională între 21 şi 25 de grade ziua şi între 9 şi 11 grade noaptea se va menţine uşor peste normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea de apariţie a ploilor, foarte redusă în prima săptămână, va creşte după data de 14 septembrie, dar sunt estimate ploi în general slabe cantitativ.
În Maramureş, până pe 12 septembrie se va menţine un regim termic caracterizat de valori mai ridicate decât mediile climatologice specifice pentru prima jumătate a lunii septembrie, cu maxime diurne de 26 - 28 de grade şi minime de 12 - 14 grade. După 13 septembrie se estimează o scădere a temperaturii aerului, dar nu semnificativă, astfel că valorile se vor situa în general în jurul celor obişnuite ale perioadei, cu maxime în medie de 22 - 25 de grade şi minime de 11 - 14 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată, însă ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe spaţii mici, exceptând intervalul 13 - 16 septembrie, când acestea pot fi mai frecvente şi izolat în cantităţi moderate.
Moldova va beneficia de vreme caldă în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, cu o medie a maximelor termice de 24 - 28 de grade, o uşoară scădere de temperatură fiind estimată în ultimele zile ale prognozei. Temperaturile minime vor fi de 11 - 12 grade în primele nopţi, apoi vor creşte spre 14 - 15 grade, spre finalul celor două săptămâni de prognoză fiind posibilă o scădere uşoară. Probabilitatea de ploaie va fi în continuare foarte scăzută, ploi slabe fiind posibile izolat, spre sfârşitul intervalului.
În Dobrogea, regimul termic se va menţine mai ridicat decât cel climatologic, deşi temperaturile vor scădea uşor de la medii de 26 - 28 de grade în prima săptămână la o medie regională de 24 - 26 de grade în cea de-a doua. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 15 şi 17 grade, cu valori mai mari în zona litoralului. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte redusă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.
Muntenia, în prima săptămână a intervalului, va avea vreme caldă, cu temperaturi peste mediile climatologice, cu valori de 27 - 29 de grade. După 14 septembrie este estimată o uşoară scădere de temperatură, 24 - 27 de grade, temperaturi care sunt încă peste ce ar fi normal la mijlocul primei luni de toamnă. Aceeaşi evoluţie se remarcă şi în privinţa minimelor, care se vor încadra, în medie, între 12 şi 16 grade, cu valorile mai scăzute spre finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie se va menţine foarte redusă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni şi doar între 14 şi 16 septembrie vor fi ploi slabe, pe arii restrânse.
Pentru Oltenia, până pe data de 13 septembrie, se va menţine regimul termic caracterizat de valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, cu maxime diurne de 26 - 28 de grade. După 13 septembrie, se estimează o scădere a temperaturii aerului, dar nu semnificativă, astfel că valorile vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime de 22 - 25 de grade. Minimele nocturne vor fi pe tot parcursul intervalului de referinţă mai mari decât cele specifice lunii septembrie, în medie între 12 şi 16 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 13-16 septembrie, în celelalte zile ale intervalului doar sporadic fiind posibile ploi slabe.
La munte, regimul termic în general va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a maximelor de 14 - 18 grade, iar a minimelor de 7 la 10 grade, tendinţa fiind de scădere nesemnificativă în partea a doua a intervalului de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare după data de 13 septembrie, dar şi până atunci pe arii restrânse vor fi averse, în special în orele după-amiezelor.
Sursa: jurnalul.ro
Starea de sănătate a profesorului Mencinicopschi s-ar putea deteriora în închisoare... Veste neașteptată! Crezi că iernile grele vor deveni o amintire? Uite ce ne așteaptă din decembrie...