- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 14 septembrie, în calendarul ortodox, credincioșii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, se precizează în calendar faptul că se ține post negru. De ce se ține post de sărbătoare Înălțării Sfintei Cruci.
Sfinții Părinți au randuit că în ziua Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, să postim. Postim pentru a ne aduce aminte de Patimile și Moartea Domnului. Nu întâmplător, în ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată durerea de pe Golgota.
Având în vedere că semnul Crucii rămâne veșnic în Hristos, că nicio cruce nu este despărțită de El, înfrânarea noastră este o răstignire interioară pentru a primi slavă și lumina Învierii Domnului. Iar la Înviere știm că se ajunge nu prin viață, ci prin moarte, nu prin afirmarea de sine, ci prin jertfă de sine.
Biserica Ortodoxă nu desparte pe Mântuitorul de Crucea Să. Din acest motiv, Biserica i se adresează ei că unei persoane. Astfel, harul pe care îl primim prin Sfânta Cruce este atât de mare, încât trebuie să ne apropiem de Sfânta Cruce prin post. Postul îl ajută pe om să vadă, fără să orbească de strălucirea dată de Cruce, care este "mai scânteietoare decât soarele".
Prin cruce nădăjduim să primim biruință asupra tuturor necazurilor și suferințelor din viață și binecuvântare de la Hristos Dumnezeu."Doamne, Cel ce Ți-ai întins mâinile pe Cruce de bunăvoie, învrednicește-ne pe noi să ne închinăm Ei, întru străpungerea inimii, luminandu-ne bine cu postirile și cu rugăciunile, cu înfrânarea și cu facerea de bine că un bun și de oameni iubitor", spune o cântare a Bisericii.
Postul trebuie ținut din iubire, nu din obligație. Și când este ținut astfel, orice post, chiar și cel aspru, devine ușor. Trupul începe să se mulțumească cu puțînă hrană, iar omul nu se mai plânge nici de foame, nici de sete și osteneala, pentru că Hristos Însuși i-a devenit hrană, băutură și odihnă. Astfel, postul în Ortodoxie nu este o simplă abținere de la anumite mâncăruri, ci este o împreună-călătorie și unire cu Dumnezeu.
Înălțării Sfintei Cruci, sărbătorim amintirea a două evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci:
1. descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în față poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Acest fapt minunat se datorează Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin.
2. aducerea Sfintei Cruci de la perși în anul 629, în vremea împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o înaintea credincioșilor, pe 14 septembrie 630.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Canon de rugăciune 11 septembrie. Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria... A început școala, dar elevii sunt în PERICOL! Dezvăluiri șocante au ieșit la iveală în prima zi a anului școlar 2018-201...