Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie, zi de post în care credincioșii merg la biserică și se roagă. Crucea este simbolul de căpătâi al creștinilor. Există mai multe tipuri de cruci, trei dintre ele fiind cele mai populare.
Semnul crucii pe care credincioșii îl fac pe frunte reprezintă unul dintre cele mai vechi rituri ale Bisericii. Ceea ce contează cu adevărat este dacă cel care face semnul Sfintei Cruci devine părtaș al lui Iisus Cel răstignit și înviat.
Semnul crucii nu este un gest specific creștin. Cu toate acestea, crucea se regăsește pe pandantive, peceti și stele cu mai mult timp înainte de era creștină. Semnul crucii apare prima data în ritualul botezului. Încă de la începutul secolului III, în Roma, însemnarea cu Sfânta Cruce reprezintă primul rit de inițiere al catehumenilor. Acesta era un semn sfânt ce reprezenta apartenența la Hristos.
Semnul crucii reprezintă un gest simbolic prin care se marchează cele patru direcții ale Crucii de pe Golgota. Mai mult decât atât, semnul Sfintei Cruci demonstrează iubirea omului față de divinitate. De obicei, creștinii fac semnul Sfintei Cruci când rostesc numele Sfintei Treimi.
Se face acest semn simbolic pentru a preaslăvi o persoană sfințită, un obiect sau un sfânt. În practica ortodoxă se folosește mâna dreaptă atunci când se face semnul crucii. Astfel, se împreunează degetul mare, indexul și degetul mijlociu în timp ce degetul mic și inelarul sunt ținute în palmă. Mai întâi se atinge fruntea, apoi se coboară spre piept, după care urmează umărul drept și umărul stâng.
Sursă foto: ganduridinierusalim.com
Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Semnificația crucii și câte forme de cruci există... Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Cum se face corect semnul crucii și de ce îl facem...