Guvernul României a decis ca încă trei zile să fie adăugate pe lista zilelor libere în anul 2024, în urma unui proiect care prevede acest lucru.
Proiectul a fost luat în calcul de către Ministerul Muncii și astfel, acum zilele sunt catalogate ca fiind zile- punte între sărbători legale din timpul săptămânii și zilele de weekend.
Citește și: Cu cât va crește salariul minim pe economie de la 1 octombrie. Ce se va întâmpla cu tichetele de vacanță
Care sunt cele 3 zile libere în 2024
Conform deciziei Guvernului, zilele libere se vor recupera prin prelungirea programului de muncă.
Data de 2 mai va fi considerată zi punte pentru bugetari datorită sărbătoririi cu o zi în urmă a Zilei Internaționale a Muncii. 1 mai va pica în anul 2024 într-o zi de miercuri, iar românii vor sărbătorii această zi conform tradițiilor de a merge la iarbă verde sau la mare. În acest context, s-a stabilit ca ziua de joi, 2 mai, să fie zi liberă.
În 2024, în luna august, pe data de 15 este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) și pică într-o zi de joi. În acest context, s-a decis ca pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice să se mai acorde o zi liberă pentru a fi legată cu weekend-ul. Așadar, ziua de 16 august 2024 va fi considerată zi liberă legală pentru această categorie de angajați.
În aceeași idee s-a declarat zi liberă legală și ziua de 27 decembrie 2024, situându-se între a doua zi de Crăciun și weekend.
„Mai am şi o veste care cred că este bună pentru români, în general. Este vorba despre zilele libere pentru anul care vine, 2024, pentru cei din sistemul bugetar. Şi anume, pe lângă cele care sunt legal zile libere s-a mai decis ca zilele de joi, 2 mai, vineri, 16 august, şi vineri, 27 decembrie 2024, să fie zile libere pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”, a fost informația pe care a transmis-o Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Zilele libere pe parcursul anului 2024 sunt:
1 ianuarie - Anul Nou (luni)
2 ianuarie - Anul Nou (marți)
6 ianuarie - Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai - Ziua Muncii (miercuri)
2 mai - zi punte (joi)
3 mai - Vinerea Mare
5 mai - prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai - a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie - Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie - Rusalii (duminică)
24 iunie - A două zi de Rusalii (luni)
15 august - Adormirea Maicii Domnului (joi)
16 august - zi punte (vineri)
5 octombrie - Ziua Educației (zi liberă doar pentru elevi și profesori)
30 noiembrie - Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie - Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie - prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie - a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie - zi punte (vineri)
Citește și: De la 1 ianuarie 2024 românii vor primi un nou voucher. Care sunt condițiile și cine va beneficia de ele
„Mai am şi o veste care cred că este bună pentru români, în general. Este vorba despre zilele libere pentru anul care vine, 2024, pentru cei din sistemul bugetar. Şi anume, pe lângă cele care sunt legal zile libere s-a mai decis ca zilele de joi, 2 mai, vineri, 16 august, şi vineri, 27 decembrie 2024, să fie zile libere pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”, a anunţat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Citește și: Perioada de acordare a tichetelor sociale a fost prelungită. Ce lege a promulgat Klaus Iohannis