Antena Căutare

Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna Vestire

Ziua Poliției Române se sărbătorește pe data 25 martie 2019, în ziua de Buna Vestire. Istoria Poliției Română ne arată că data nu este deloc una întâmplătoare, ci există o legătură clară între cele două evenimente.

Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna Vestire Galerie
Istoria Poltiei romane

Ziua Poliției Române se sărbătorește pe data 25 martie 2019, în ziua de Buna Vestire, sărbătoare religioasă care amintește că Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va deveni mama lui Iisus. Istoria Poliției Română ne arată că data nu este deloc una întâmplătoare, ci există o legătură clară între cele două evenimente.

Poliția Română își are origini vechi în istorie, primele atestări datând încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instiuției agiei), continuând cu domnia lui Mihai Suțu( organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor). Abia din anul1806 însă, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliție.

Istoria Poliției Române ne arată astfel că, instituția cu atribuții polițienești primară s-a numit Agia (în capitalele București și Iași). În fruntea Agiei era numit un agă, titlu dat după denumirea turcească a comandantului din armata otomană.

În anul 1821, Tudor Vladimirescu este cel care acordă scutiri de taxe și impozite celor insărcinati să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetătenilor. Zece ani mai târziu, atribuțiile poliției se extind prin regulamentele organice. Reorganizarea Poliției are loc în timpul Revoluției de la 1848, prin apariția instituției șefului Poliției Capitalei, căruia i se subordonează Guardia Municipală.

Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna VestireUniformele polițiștilor români, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Foto: Facebook Poliția Română.

Sarcinile ”Înaltei Poliții” și a ”Obișnuitei Poliții” au fost, mai târziu, cuprinse în ”Cronica Polițienească”, emisă de domnitorul Ghica Vodă, în anul 1850. Cronica cuprindea 158 de articole în care erau reglementate atribuțiile celor două instituții de apărare.

Competențele organelor de poliție vor fi extinse și reglementate în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860, urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1903) și de Legea pentru organizarea Poliției generale a statului (8 iulie 1929).

Transformarea poliției în miliție s-a făcut la 23 ianuarie 1949. După căderea comunismului, Poliția Română se reînființează.

Legătura dintre Ziua Poliției Române și sărbătoarea de Buna Vestire

Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna Vestire

Cum spuneam, Ziua Poliției Române și Buna Vestire au un trecut comun. Le leagă primul steag al Agiei, în care își face apariția scena Maicii Domnului primind Vestea Bună de la Arhanghelul Gavriil. Acest simbol a fost preluat și de actualul drapel al Poliției Române.

Istoria Poliției Române. De ce sărbătorim Ziua Poliției Române de Buna Vestire

Luni, 25 martie 2019, se împlinesc 197 de ani de când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful Poliţiei din acele timpuri) Drapelul, pe care este cusută sigla Steagului Agiei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Bani și cadouri pentru românii care duc uleiul alimentar folosit la reciclare! Unde poți fi recompensat pentru o faptă b... Noi detalii despre vizita lui Papa Francisc în România: Bilete gratuite în parohii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x