Antena Căutare

La ce trebuie să fii atent când închiriezi un apartament

Ofertele pentru locuințe de închiriat sunt tot mai numeroase, în special în marile orașe și în Capitală, acolo unde cererea a crescut de la an la an. Fie că vorbim de studenți care își caută un loc unde să stea pe perioada studiilor, fie de cupluri care se mută împreună sau de persoane care și-au găsit un job nou, cu toții se orientează spre chirii care să se încadreze într-un anumit buget și să corespundă nevoilor lor.

Ofertele pentru locuințe de închiriat sunt tot mai numeroase, în special în marile orașe și în Capitală, acolo unde cererea a crescut de la an la an. Fie că vorbim de studenți care își caută un loc unde să stea pe perioada studiilor, fie de cupluri care se mută împreună sau de persoane care și-au găsit un job nou, cu toții se orientează spre chirii care să se încadreze într-un anumit buget și să corespundă nevoilor lor.

Dacă te afli și tu printre ei și cauți apartamente de închiriat, acordă atenție câtorva detalii care pot face din alegerea ta una cât mai potrivită. Primul pas este să stabilești cât ești dispus să plătești lunar pe chirie. Apoi, nu uita că pe lângă acest cost, vor mai fi și cheltuielile pentru întreținere, gaz, lumină, cablu și internet.

Pentru a veni în ajutorul tău, am realizat o listă cu câteva dintre aspectele de care e bine să ții seama când vrei să închiriezi un apartament.

Apartamente de închiriat de la proprietar versus agenție

Unde cauți? Cel mai probabil pe internet, pe site-urile de anunțuri imobiliare. Acolo vei găsi numeroase oferte, pentru toate buzunarele, diferite ca zonă, suprafață, condiții, mobilier și utilități. După ce ți-ai stabilit bugetul, vei avea un prim filtru. Mai apoi, trebuie să știi pe în mediul online există anunțuri postate direct de proprietari, ceea ce te scutește de plata unui comision către o agenție imobiliară. Însă, la cele mai multe îți va răspunde un agent care te va direcționa către ceea ce cauți. E ca la loterie, depinde de norocul pe care-l vei avea. În ambele situații, fie că va fi direct, fie prin intermediul unui agent imobiliar, proprietarul își va cere cel puțin o lună în avans și plata unei luni de garanție, bani pe care îi vei primi înapoi la încetarea contractului sau care vor suplini cheltuieli de întreținere sau eventuale pagube în locuință.

Confortul dat de zonă, mijloace de transport, timp în trafic

Un alt aspect la care trebuie să fii atent atunci când cauți să închiriezi un apartament este zona. Raportează-te întotdeauna la destinațiile în care mergi cel mai des, loc de muncă, studii, locații în care obișnuiești să ieși cu prietenii. Nu neglija nici mijloacele de transport în comun, căci nu va fi deloc confortabil să mergi minute în șir, în toiul iernii, până la stația de autobuz, tramvai sau metrou, de exemplu.

Ține seama și de trafic, mai ales dacă te afli într-un oraș mare și aglomerat, precum Bucureștiul. Pentru a ajunge dintr-un capăt al orașului în celălalt ai nevoie de ceva răbdare în cursul săptămânii, în special dimineața și după orele amiezii. În Capitală, zonele cele mai căutate pentru chirii sunt cele care au o stație de metrou în apropiere. În cazul în care deții o mașină personală, aceeași problemă apare, traficul aglomerat.

Nu te opri la primele oferte găsite. Vizionează, verifică și compară

Cauți pe net anunțuri, stabilești care se încadrează în cerințele tale și începi să suni. Este esențial să nu te oprești la primele apartamente pe care le vizionezi, ci să vezi mai multe pentru a putea compara. Stabilește întâlniri cu proprietarii sau cu agenții imobiliari, verifică puțin zonele în care mergi, starea locuințelor, utilitățile, mobila, confortul pe care îl oferă, compară și decide în consecintă, punând în balanță aspectele positive și pe cele negative. Important e să te simți bine în locuința pe care o alegi, chiar dacă e doar un apartament închiriat pentru o perioadă.

Ține cont, însă, și de faptul că nu vei fi singurul care caută să închirieze, astfel că următorul venit se poate decide mai repede. Nu îți lua timp de gândire nelimitat, căci este posibil să nu mai găsești anunțurile disponibile

Verifică avizierul, întreabă cât te ajung celelalte cheltuieli lunare de întreținere

Un pont excelent atunci când cauți să închiriezi o locuința este avizierul de la parter, din scară, pe care fiecare asociație de proprietari îl are. Ce vei găsi acolo? Cu aproximatie, cam care sunt cheltuielile lunare pe care tu va trebui să le suporți, lunar, pe lângă plata chiriei, în funcție de numărul de persoane care vor locui în apartament. Pe lângă factura la întreținere, vei mai avea de acoperit cel puțin curentul, cablu și internet.

Când mergi să vizionezi, acordă-ți puțin timp și pentru a inspecta zona. Vezi cât este de curat în zonă, cum arată scara, unde arunci gunoiul, dacă există ghenă sau nu, dacă sunt locuri de parcare fără plată, în cazul în care deții o mașină personală și întreabă cum stă treaba și dacă există vreun program de liniște.

Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren, în județul Cluj... Doi morți, după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un tren! Traficul feroviar, complet blocat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x