Vești senzaționale vin pentru mai mulți români, care nu vor mai fi nevoiți să aștepte până la 60 de ani ca să se pensioneze, întrucât ar putea să încaseze venituri de la stat încă de la 45-50 de ani, în cazul în care lucrează de tineri.
Astfel, judecătorii și procurorii care au 20-25 de ani vechime în funcție vor putea să se pensioneze chiar la apogeul carierei: la 45-50 de ani, conform unei legi. Totuși, ca să nu se creeze "o gaură" în sistem, prin eventuala pensionare în masă, printr-o ordonanță de urgență publicată marți s-a decis ca noile condiții de la pensia de serviciu să se aplice din 2020.
Judecătorii și procurorii cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții se vor putea pensiona și mai devreme de 60 de ani pentru a obține pensiile de serviciu, potrivit Legii nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Totuși, de această lege vor putea profita magistrații care au o vechime de 20-25 de ani, abia după 1 ianuarie 2020.
"De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții", scrie, mai exact în forma modificată a statutului magistraților, conform avocatnet.ro.
Pensia de serviciu se calculeaz, potrivit Legii nr. 303/2004. astfel: "80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării".